Enflasyon tek hanede: TÜİK karar vericilere sürpriz yapmadı

Enflasyon tek hanede: TÜİK karar vericilere sürpriz yapmadı
31 Ekim'de Bakan Albayrak, enflasyon verisi için, 'Tahminim yüzde 8'leri göreceğiz' dedi. TÜİK, Albayrak'ı yanıltmadı, enflasyon yüzde 8,55 olarak açıklandı.

ARTI GERÇEK - Geçen yılın ekim ayında yüzde 25 seviyesini aşan enflasyonun Ekim 2019'da yüzde 8,55 seviyesine kadar gerilediği açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 8,55 seviyesinde gerçekleşti. Aylık tüketici fiyat endeksi ise yüzde 2 oranında artış gösterdi. 

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Ekim 2018'de ise yıllık bazda yüzde 25,24 seviyesindeydi. TÜFE son olarak Aralık 2016'da yüzde 8,53 seviyesini görmüş, 2017 itibariyle yüzde 9 üzerine çıkmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 31 Ekim'de Adıyaman Sanayi ve Ticaret Odası'nın düzenlediği bir toplantıda konuşan ekim ayı enflasyon verisi için "Tahminim yüzde 8'leri göreceğiz" demişti. 

Ağustosta yüzde 15 seviyesindeyken eylülde yüzde 9,26'ya gerileyen enflasyonda tek hanenin görüldüğünü hatırlatan Albayrak, "Önümüzdeki yıldan itibaren kalıcı tek hanelere geçeceğiz inşallah. Artık kritik eşik dediğimiz yüzde 5'in altında enflasyonu görmek istiyoruz" demişti. 

Albayrak, üç yıl sonundaki enflasyon oranını ise yüzde 5 altında öngörmüştü. 

FİYATLAR ARTTI AMA OLSUN ENFLASYON CANAVARINI YENDİK

Açıklanan enflasyon verisini uzmanlar değerlendirdi:

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Karar vericilerin açıkladığı enflasyonu bir kez de TÜİK açıkladı. TÜİK karar vericilere sürpriz yapmadı. Yeni oranımız yüzde 8.55" diyerek, "Fiyatlar arttı ama olsun, enflasyon canavarını yendik" ifadelerine yer verdi.

AYLIK ENFLASYON VERİSİ ALARM VERİCİ

Ekonomist Mustafa Sönmez, "TÜFE'de aylık artış yüzde 2, ilerisi için alarm verici. Giyimde aylık artış yüzde 12’ye yaklaşmış, konut harcamalarındaki artış yüzde 4’e yakın. Yıllık artışın yüzde 8,5 olması aritmetik" değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe de, "Aylık enflasyon yüzde 2 diye sevinen ekonomi yönetimimiz var. Bu oran dünyanın yarısında yıllık bazda bile görülmüyor" değerlendirmesi yaptı.

2020'DEKİ TEK HANE HEDEFİ BİZİ ZORLAYACAK

Prof. Dr. Emre Alkin ise, "Ekim ayı enflasyon oranları yüksek çıktı. Sadece baz etkisi sebebiyle yıllık TÜFE tek hane çıktı. 2020 yılında tek hane enflasyon hedefi bizi zorlayacak" dedi.

Prof. Dr. Cem Başlevent de, "En kötüsü (Ekim 2018) en geride kaldı. En kötüsü resimden çıkınca, en iyisi de (Ekim 2019) geride kalmış olacak" dedi.

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu da açıklanan rakamları eleştirerek, "Yıllık enflasyon yüzde 8.55 geldi. Sahi fiyatların artmaması için alınan somut önlem neydi? Sonuçta gergedan boynuzu, at yelesi, zebra çizgisi fiyatlarındaki şok düşüşlerle enflasyon dengelendi. Kesin enflasyon sepetinin içine bir şey katıyorlar, kafalar gayet iyi..." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar