Enflasyonda düşüş toparlanma değil talep daralması

Enflasyonda düşüş toparlanma değil talep daralması
Haziranda enflasyon beklendiği üzere düştü. Sanayici ve üretici fiyatlarında ise artı sürdü. Enflasyon düştüğünde ucuzlama değil daha az pahalılaşma oldu.

ARTI GERÇEK - Ekonomistlerin bir ksımı enflasyonda haziran ayında düşüş beklerken, genel beklenti yüzde 0,05 civarında bir artıştı. Yaz aylarında gıda fiyatlarındaki düşüş enflasyon beklentilerindeki iyimserliğin önde gelen bir sebebiydi. Beklendiği gibi de oldu. Enflasyonda baz etkisi sayesinde yıllık enflasyon oranı 3 puan birden düşmüş oldu.

    Enflasyonda düşüş hükümetin lehine gözükse de, bu toparlanma değil. Ekonomik daralma ve talebin azalması ile ertelenen zamlar bu düşüşte etken...

    Mustafa Sönmez, "Haziranda enflasyon düşmedi, binde 3 arttı. Yıllığı yüzde 15.7. İlk altı aylık enflasyon yüzde 5'in üstünde. Gıdada yüzde 1.6 düşüş var ama yıllığı yüzde 19 un üstünde. Haziran böyle geçti ama turpun büyüğü temmuzda" değerlendirmesi yaptı.

    Ümit Akçay, "Enflasyonun düşmesi, piyasadaki malların ve hizmetlerin fiyatının düşmesi, ucuzlaması değil artış hızının azalması demek. Yani yıllık enflasyon 25'ten 15’e gerilediğinde fiyatlar ucuzlamıyor, daha az pahalılaşıyor. Tersi için deflasyon gerekir" ifadesini kullandı.

    Mahfi Eğilmez, "Enflasyon düşmeye devam ediyor. TÜFE yüzde 15,72'ye, Yİ-ÜFE yüzde 25,04'e, çekirdek enflasyon (C Endeksi) de yüzde 14,86'ya geriledi. Asıl düşüş baz etkisinin en yüksek düzeyde olduğu temmuz ayı enflasyonunda görülecek" dedi.

    Uğur Gürses, "Piyasa beklentisi yüzde 0.08, TÜİK yüzde 0.03. Kimi tebrik ediyoruz?" diye yazdı.

    Emre Alkin ise, "Enflasyon beklentiler doğrultusunda açıklandı. Merkez Bankasından bu ay faiz hamlesi gelebilir" dedi.

    İlgili Haberler
    Öne Çıkanlar