Engelsiz Filmler Festivali Ankara’da perdelerini açıyor

Engelsiz Filmler Festivali Ankara’da perdelerini açıyor
Kültürel yaşama eşit katılımın sağlanması amacıyla 6 yıldır düzenlenen 'Engelsiz Filmler Festivali', Ankara’da perdelerini açıyor.

Puruli Kültür Sanat tarafından bu yıl 6’ncı kez düzenlenen 'Engelsiz Filmler Festivali' bugün Ankara’da başlıyor. Kültürel yaşama eşit katılımın sağlanması amacıyla her yıl olduğu gibi bu sene de tüm gösterimlerin ve yan etkinlikleri ücretsiz olan festival 21 Ekim’de sona erecek. Goethe Institut Ankara ve Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşecek festival programı bu yıl da dolu dolu.

38 FİLM GÖSTERİME SUNULACAK

Festival, her yıl Türkiye ve dünya sinemasının önde gelen yapımlarından birçok filmi Sesli Betimleme Derneği aracılığıyla göremeyen sinemaseverler için sesli betimleme, duyamayanlar için ise işaret dili ve ayrıntılı alt yazılı olarak hazırlatıp görme ve işitme engelli sinemaseverlerin erişimine sunmasının yanı sıra, ortopedik engelli sinemaseverlere uygun, erişebilir mekânları tercih etmeye dikkat ediyor.

Festival’in Ankara programında toplam 38 film, "Engelsiz Yarışma", "Türkiye Sineması", "Dünyadan", "Engel Tanımayan Filmler", "Uzun Lafın Kısası", "Çocuklar İçin", "Sinema Tarihinden", "Zebra" ve "Otizm Dostu Gösterim" olmak üzere 9 ayrı bölümde gösterilecek.

ENGELSİZ YARIŞMA

Ulusal ve uluslararası birçok festivalde yer alan 2017 yapımı 5 yerli sinema filmi Engelsiz Yarışma için yarışacak. Engelsiz Yarışma’da bu yıl Pelin Esmer’in yönettiği "İşe Yarar Bir Şey (Something Useful)", Emre Erdoğdu imzalı "Kar (Snow)", Tolga Karaçelik’in yönettiği "Kelebekler (Butterflies)", Ümit Ünal’dan "Sofra Sırları" ve Tayfun Pirselimoğlu imzalı "Yol Kenarı" filmleri jüri ve sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

DÜNYADAN

Bölüm 3 filmden oluşuyor. Deborah Ellis‘in çok satan romanından uyarlanan yönetmen Nora Twomey‘in bol ödüllü animasyonu "Pervane", 2018‘in başarılı yapımlarından olan hiciv ustası yönetmen Armando Lannucci‘nin bol ödüllü ve taşlamalı yapımı "Stalin’in Ölümü" ve göçmen krizine 20’nci yüzyıl Avrupa tarihi üzerinden bakan yönetmen Christian Petzold‘un bu sene Altın Ayı için yarışan son filmi "Transit"in gösterimi yapılacak.


Onur Ünlü 'Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok' filmiyle Adana'da 'En İyi Film Ödülü'ne layık görüldü. 

TÜRKİYE SİNEMASI

Onur Ünlü‘nün 2017 yılında En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu ödülleriyle Altın Portakal‘a damga vurduğu filmi "Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok" ve yönetmen Ceyda Torun‘un 2016 – 2017 senelerinde birçok festivalde en iyi belgesel ödülü alan filmi "Kedi" sinemaseverlerle buluşuyor.

ENGEL TANIMAYAN FİLMLER

Engellilikle ilgili temayı konu alan filmlerden derlenen bu bölümde Barbara Albert‘in 2018 yılında Avusturya Film Ödülleri‘nden 5 ödül aldığı filmi "Matmazel Paradis", dünya prömiyerini Sundance Film Festivali‘nde yapan ve Jüri Özel Ödülü‘ne layık bulunan yönetmen Jeniffer Brea‘nın son filmi "Altüst", Dariusz Kowalski‘nin yönettiği "Sesleri Görmek, Falan Filan, Panik, Benim Gibi Bir Kadın, Girdap, Sessiz Çocuk ve Uyanık" ile birlikte 6 kısa filmden oluşan Engel Tanımayan Kısalar‘dan oluşuyor.

SİNEMA TARİHİNDEN

Bu bölüm de Yusuf Atılgan‘ın ünlü eserinden Ömer Kavur‘un beyazperdeye aktardığı 1987 yapımı "Anayurt Oteli" ve Fransız Yeni Dalga akımının öncüsü François Truffaunt‘un 1959 yılında henüz 27 yaşındayken çektiği ilk uzun metrajlı filmi olan ve kendisine Cannes Film Festivali‘nde En İyi Yönetmen Ödülü‘nü kazandıran "400 Darbe"den oluşuyor.

ÇOCUKLAR İÇİN

Çocuklar İçin bölümünde çevre ve arkadaşlık üzerine birbirinden renkli olan "Orman Çetesi – Puloi", "Asla Yalnız Uçmayacaksın" ve "Taş Devri Firarda" isimli 3 animasyon film yer alıyor.

UZUN LAFIN KISASI

Türkiye’de üretilmiş 7 kısa filmden oluşan "Ayakkabı", "Guernica", "Hayvan", "Kamyon", "Kaset", "Kötü Kız" ve "Toprak" seçkide sinemaseverlerle buluşacak.

OTİZM DOSTU

Otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmesi amacıyla festivalde ilk kez 2015 yılında hayata geçirilen Otizm Dostu Gösterim köşesinin bu sene konuğu "Orman Çetesi (Les As De La Jungle)" filmi olacak.

SANAL GERÇEKLİK

Sanal gözlük aracılığıyla interaktif bir deneyim yaşama ve toplumda yeterince temsil hakkı bulamayan hikayelere kapsayıcı bir biçimde tanık olma imkanı sunuyor. Otizmli Layla’nın dünyayı nasıl algıladığına tanıklık etmek için "Parti VR"; tekerlekli sandalye ile buz pateni yapan Maxim Kiselev’in yaşadıklarını deneyimlemek için "VRBecerisi: Maxim Kiselev" ve bizleri ME (kronik yorgunluk sendromu) hastalığı hakkında bir yolculuğa çıkaracak "Altüst" adlı sanal gerçeklik deneyimleri gösterime sunulacak.

ZEBRA

Festival programında yer alan Zebra başlıklı kısa film seçkisinin gösteriminin ardından seçkiyi hazırlayan Klappe Auf! Kısa Film Festivali ve Oska Bright Film Festivali’nin temsilcilerinin katılımıyla Türkiye, İngiltere ve Almanya’daki film festivallerinde erişimin nasıl tanımlandığı üzerinden kültürel hayata katılım konusunu tartışmaya açacak bir panel gerçekleşecek. Engelsiz Filmler Festivali program koordinatörü Ezgi Yalınalp’in moderatörlüğünde gerçekleşecek panele; İngiltere’den Oska Bright Film Festivali yönetmeni Becky Bruzas, Oska Bright Film Festivali yapımcısı Lizzie Banks, Oska Bright Film Festivali yaratıcı yapımcısı David Parker, Hamburg’dan Klappe Auf! Kısa Film Festivali yönetmeni Andreas Grützner ve Klappe Auf! Kısa Film Festivali yardımcı yönetmeni Katrin Mersmann konuşmacı olarak katılacak.

ÖDÜL TÖRENİ 20 EKİM’DE

Beyazperde’den Nursel Köse, Ramin Matin, Murat Özer ile seyirciler tarafından belirlenen Engelsiz Yarışma ödülleri, 20 Ekim Cumartesi saat 19.30’da Goethe-Institut Ankara’da gerçekleşecek Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak. 

Festival kapsamında filmlerin yanı sıra söyleşiler de olacak. Festivalin söyleşi programları şöyle:

  • 17 Ekim Çarşamba Yol Kenarı (120’)  filmi yapımcı Vildan Erşen Çağdaş Sanatlar Merkezin’de sinemaseverlerle bir araya gelecek. (19.00)
  • 18 Ekim Perşembe günü Yol Kenarı (120’) Yapımcı Vildan Erşen Goethe-Institut Ankara’da sinemaseverlerle bir araya gelecek. (14.45)
  • 18 Ekim Perşembe günü Kar (99’) Oyuncu Ozan Uygun katılımıyla Goethe-Institut Ankara’da gösterimi yapılacak. (16.30)
  • 19 Ekim Cuma günü ise Kar filmi ardından Oyuncu Ozan Uygun Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sinemaseverlerle bir araya gelecek. (16.30)

(MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar