Ercan Kesal: Egemenler sanatı sevmez

Ercan Kesal: Egemenler sanatı sevmez
Ercan Kesal, 'Yeryüzünü kitaplar, sinemalar değil bu kitapları okuyan, bu filmleri izleyenler değiştirir. Bu yüzden egemenler sanatı sevmez, kitaba, filme bomba muamelesi yaparlar' dedi.

KÜLTÜR-SANAT -  Bursa Barosu ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Yaşananlar Boşuna Değil-Perşembe Söyleşileri'nin son konuğu, oyuncu, senarist ve yazar Ercan Kesal oldu. Kesal, "Yeryüzünü kitaplar, sinemalar değiştirmez. Bu kitapları okuyan, bu filmleri izleyenler değiştirir. Bu yüzden egemenler sanatı sevmezler. Bu yüzden kitaba, filme bomba muamelesi yaparlar" dedi.

Bursadabugun.com'da yer alan habere göre Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Lokali'nde gerçekleşen söyleşiye Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun, Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Başkanı Aykut Güngör, gazeteciler, avukatlar, sinema ve edebiyat severler katıldı.

'EDEBİYATI, SİNEMAYI HAYATINIZDAN EKSİK ETMEYİN'

'Zamanın izinde sinema ve edebiyat' temalı konuşmasında sinema-hayat ilişkisini kendi yaşamından örneklerle anlatan Ercan Kesal, sinemanın en önemli işlevinin yitirilen zamanı sinemada bulma ihtimali olduğunu söyledi. Sanatın insanlara yeryüzünü sahiplenme cesareti verdiğini dile getiren Kesal, bu nedenle edebiyatın, sinemanın, sanatın hayattan eksik edilmemesi gerektiğini belirtti.

'EGEMENLER KİTABA, SİNEMAYA BOMBA MUAMELESİ YAPAR'

Kesal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Post modern çağ insana bir hiç olduğunu empoze eden çağdır. Kapitalizmin en büyük numarası insan hakları diye sunduğu şeyin baştan sona tüketici hakları olmasıdır. Çünkü kapitalizmde birey yoktur tüketici vardır. Sanat, sinema bu yüzden de çok kıymetlidir. Çünkü yeryüzünü kitaplar, sinemalar değiştirmez. Bu kitapları okuyan, bu filmleri izleyenler değiştirir. Bu yüzden egemenler sanatı sevmezler. Bu yüzden kitaba, filme bomba muamelesi yaparlar.

'BAŞKASINI DİNLEMEYİ, DAYANIŞMA RUHUNU UNUTMAYALIM'

Dünyanın kaderi sizin ömrünüzden uzun ve biz hastalıklı bir çağın mağdurlarıyız. Bu çağ kapitalizm. Bundan kurtulmak lazım. Başkasını dinlemeyi, dayanışma ruhunu, yeryüzünün bir parçası olduğumuz gerçeğini unutmayalım. Bizden sonra da bu yeryüzünün devam edeceğini, bizim sadece fani bir yolcu olduğumuz gerçeğini idrak etmemizi sağlayarak başlayabiliriz."

Söyleşinin sonunda plaket verilen Ercan Kesal, okurlarına kitaplarını imzaladı.

Öne Çıkanlar