Erdoğan'dan Çetinkaya'ya: Ağır bedeller ödendi

Erdoğan'dan Çetinkaya'ya: Ağır bedeller ödendi
Erdoğan, TCMB Başkanı Çetinkaya'nın görevden alınmasına ilişkin, 'Piyasalarla arası değildi' dedi, Çetinkaya'nın tasarrufları neticesinde ağır bedeller ödendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla ilgili olarak, "Piyasalarla iletişimi iyi değildi. Tabi bunların hepsi oralarda başka sıkıntıları da meydana getirdi. Bundan dolayı artık böyle bir değişime gidilmesinin ülke ekonomisi için hayırlı olacağına inandık ve bu adımı attık" dedi.

Erdoğan'a, "Merkez Bankası Başkanı'nın değiştirilmesi geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Süreçle ilgili çok fazla bilgi sahibi değiliz. Süreçle ilgili bize neler söylemek istersiniz? Bir de kısa dönemde ekonomiye dair yeni atılacak adımlarla ilgili paylaşacağınız bilgiler olur mu?" sorusu yönetildi.

KENDİNE HAS TASARRUFLARI NETİCESİNDE AĞIR BEDELLER ÖDENDİ

Erdoğan, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Merkez Bankası ile ilgili attığımız adım yeni yönetim sisteminin Cumhurbaşkanına vermiş olduğu bir yetkinin neticesidir. Çünkü Merkez Bankası Başkanı daha önce layüseldi, hiçbir şey soramazsınız, istediği gibi adım atar. Şimdi burada da yapı içerisinde Sayın Başkanın kendine has birçok tasarrufu olmuştur ve bu tasarruflar neticesinde de maalesef ağır bedeller ödendi. Bu artık bir yere kadar katlanılabilirdi, çekilmez oldu ve ondan sonra da bunu başta Hazine ve Maliye Bakanım olmak üzere arkadaşlarımızla değerlendirmemizi yaptık ve bu değerlendirmeyi yaptıktan sonra da burada bir değişikliğe gitmenin faydalı olacağına inandık ve yine Merkez Bankasına yabancı olmayan, orada başkanvekili konumunda olan bir arkadaşımızı sektörün içerisinde olan, finans sektöründe olan bir arkadaşımızı bu göreve getirmiş olduk.

PİYASALARLA İLETİŞİMİ İYİ DEĞİLDİ

Tabi Merkez Bankası özellikle de ekonominin finans ayağında en önemli kilit. Orayı tamamıyla biz revize edemezsek, orayı sağlam temellere bağlayamazsak orada ciddi sıkıntıları yaşamayla karşı karşıya kalabiliriz. İşte mali istikrar diyoruz, finans noktasındaki atılacak adımlardaki kararlılık diyoruz. Bütün bunlarla en önemli adım tabi para politikası meselesi.

Para politikası noktasında hep Para Politikası Kurulu toplandığı zaman "Acaba buradan bu defa ne çıkacak?" Bir diğer taraftan ayda bir toplanan Para Politikası Kurulu, beyefendinin zamanında biliyorsunuz senede 10 aya indirildi. Tabi bütün bunlar da niçin? Bunlar bize sorularak değil kendi kendine yapılmış şeyler. Bütün bunların yanında bir başka adım daha atıldı. Başkan yardımcılıkları yetmiyormuş gibi bir de genel direktörlükler adı altında direktörlükler oluşturuldu. En önemlisi piyasalara güven vermedi. Piyasalarla iletişimi iyi değildi. Tabi bunların hepsi oralarda başka sıkıntıları da meydana getirdi. Bundan dolayı artık böyle bir değişime gidilmesinin ülke ekonomisi için hayırlı olacağına inandık ve bu adımı attık." (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar