Erdoğan'dan FT'ye tepki: Ne yazarsan yaz

Erdoğan'dan FT'ye tepki: Ne yazarsan yaz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Türkiye'nin durumu ortada, güçlü şekilde devam ediyor. Biz bu medyaları biliyoruz. FT sen ne yazarsan yaz' dedi.

Ankara'da Memur-Sen Genel Merkez Hizmet Binası açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Financial Times gazetesini eleştirdi.

Erdoğan, "Batı dünyasının bir kesimi medya organlarıyla ekonomimizi adeta çökmüş gibi gösterme çabasında, Türkiye dimdik ayaktadır. Financial Times böyle yazmış, sen ne yazarsan yaz, alışacaklar, Türkiye'nin gücünü de kabullenecekler. Küresel adaletsizlikler konusunda sesimizi yükselttikçe saldırıların da dozu artıyor" dedi.

Financial Times'ın dün internet sitesinde yayınladığı, bugün de basılı edisyonunun ilk sayfasında yer verdiği haberde Merkez Bankası ile ilgili iddialarda bulundu. Gazete, Türkiye'nin net rezervlerinin Merkez Bankası'nın açıkladığının aksine 28.1 milyar dolar değil, 16 milyar dolar olduğunu iddia etti.

Yorumlarına yer verilen eski bir üst düzey Merkez Bankası yöneticisi, fazladan dövizin kazanılmadığını, borç alındığını belirterek, "Bu, bir Merkez Bankası'nın rezerv artırmak için kullanacağı ortodoks bir yöntem değil" yorumunda bulundu.

Bloomberg verilerinden Merkez Bankası bilançosunu inceleyen Financial Times, 1 Ocak-25 Mart döneminde borçlanmanın 500 milyon doları aşmazken, 8 Nisan'da bu miktarın 13 milyar dolara tırmandığını yazdı. Haberde "Merkez Bankası bu kaynağı, Türkiye'de yerleşik bulunanların paralarını artan bir oranda döviz mevduatlarına yatırması sonrasında Türk bankalarından borç alarak oluşturdu" dendi.

FT, analistlerin Türkiye'nin piyasalarda olası bir krize karşılık verecek finansal savunmasının yeterli olmadığından endişelendiği yönündeki değerlendirmelerine yer vererek, konuyu Merkez Bankası'na da sorduklarını "Merkez Bankası gönderdiği yazılı cevaplarda ilk kez döviz rezervlerinin swap işlemlerinden etkilenmiş olabileceğini ifade etti. Ancak bu işlemlerin tamamen uluslararası normlara uygun bir şekilde yapıldığını da vurguladı" cevabı aldıklarını kaydetti. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar