Erdoğan'dan Suudi Kralı'na: Öyle bir konsolosunuz var ki

Erdoğan'dan Suudi Kralı'na: Öyle bir konsolosunuz var ki
Erdoğan konsolosu eleştirdi: Tutmuş, bir yabancı haber ajansının elemanını içeri almış, ona elektrik panolarını gösteriyor.

2 Ekim'de girdiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'ndan bir daha çıkmayan ve Riyad yönetiminin 17 gün sonra öldürüldüğünü itiraf ettiği gazeteci Cemal Kaşıkçı'yla ilgili Suud heyetiyle yaptığı konuşmayı anlatan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Öyle bir başkonsolosunuz var ki, yaptıklarını anlamak mümkün değil. Tutmuş, bir yabancı haber ajansının elemanını içeri almış, ona elektrik panolarını gösteriyor, dolapların altındaki kapakları açıyor, onları gösteriyor, son derece lakayt davranıyor" dediğini aktardı. Erdoğan, "Ertesi gün bunu ben Kral’a da söyledim. Kral da eleştirilerimize hak verdi" diye konuştu.

Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta çıkan kavgada öldüğünü açıklarken, Moldova ziyareti dönüşünde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan olaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar'ın haberine göre, Erdoğan'ın Cemal Kaşıkçı vakasıyla ilgili söyledikleri şöyle:

- Moldova’ya hareketinizden önce ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’yla görüştünüz. Pompeo’nun, Trump’ın mesajı olarak Suudi Arabistan Veliaht Prensi’ne soruşturmanın neticelenmesi için 72 saat süre verdiği iddia edildi. Kaşıkçı konusunda neler konuştunuz?

Bu konuda ciddi manada Suudi Arabistan tarafını sıkıştırıyorlar. Suudi Arabistan’dan açıklama istiyorlar. Benim burada tabii bir şeyi de söylemem lazım. Bana bir heyet (Suudi Arabistan’dan) gönderdiler. Gelen heyetle bir görüşme yaptım. Görüşmede, o zaman şunu söyledim: "Öyle bir başkonsolosunuz var ki, yaptıklarını anlamak mümkün değil. Tutmuş, bir yabancı haber ajansının elemanını içeri almış, ona elektrik panolarını gösteriyor, dolapların altındaki kapakları açıyor, onları gösteriyor, son derece lakayt davranıyor.

Ertesi gün bunu ben Kral’a da söyledim. Kral da eleştirilerimize hak verdi. Görüldüğü kadarıyla şu an Suudi Arabistan’da farklı yaklaşımlar da dikkati çekiyor. Gazetelerde Abdülaziz Mutrib’e işaret ediliyor. Netice itibarıyla Suudi Arabistan bu olayı aydınlatmak durumundadır. ‘Çıktı’ diyerek kapatılacak bir olay değil. Olay sonrasında, nişanlısı Hatice Hanım’la da görüşüldü. Biz, olayın aydınlatılması için üzerimize düşeni yapıyoruz. İstanbul Başsavcımız bir açıklama yaptı. Polis teşkilatımızın yaptığı çalışmalar var. Ben henüz raporlarını görmüş değilim. İstihbarat teşkilatımızın çalışması da devam ediyor. Yani dört bir koldan işi takip ediyoruz. Bu işi ortada bırakmamız mümkün değil.

İLGİLİ HABER: SUUDİ ARABİSTAN: KAŞIKÇI KONSOLOSLUKTA ÖLDÜ

- Batı ülkelerinin bu konudaki tavırlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeteri seviyede tepki gösterdiler mi sizce?

Batı ülkelerindeki tepki gün geçtikçe artıyor. Yani örneğin Prens Muhammet bin Selman’ın düzenlediği bir yatırım konferansı vardı... Katılımların iptalleri, muhtemelen söz konusu olayla alakalı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar