Erdoğan: Trump Halk Bank ile ilgili talimat vereceğim dedi

Erdoğan: Trump Halk Bank ile ilgili talimat vereceğim dedi
Erdoğan: Kırım'ın Rusya tarafından ilhakını tanımıyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kırım'ın Rusya tarafından ilhakının yasa dışı olduğunu belirterek, "Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık. Ülkemiz, Ukrayna'daki reform sürecini gönülden desteklemektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile İstanbul'da yaptıkları ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Erdoğan ortak açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Ukrayna ile ilişkilerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz.

Ukrayna'dan ülkemize gelen turist sayısı 2018 yılında 1 milyonu aşmıştır.

İkili ve heyetler arası görüşmelerimizde bölgesel sorunları da ele alma fırsatımız oldu. Bu vesileyle Ukrayna'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasına dair tutumu güçlü bir şekilde yineledik.

Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı vurguladık.

'KIRIM TATARLARINI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Ülkemiz ister Kırım'da yaşayan ister işgal sonrasında Kırım'dan göç etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarının haklarını korumaya devam edecektir.

Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların da bir an evvel barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşmasını temenni ediyoruz.

Ülkemiz, Ukrayna'daki reform sürecini gönülden desteklemektedir. Reformların başarıya ulaşması, tüm bölgenin yararına olacaktır.

15 Temmuz'un ardından Ukrayna makamları, dostluğumuzun gereğini yaparak desteklerini göstermişlerdir Önümüzdeki dönemde de Ukrayna'daki FETÖ varlığının tümüyle ortadan kaldırılması için iş birliğimizin devam edeceğine inanıyorum.

'HEDEFİMİZ TERÖR ÖRGÜTLERİNİ MÜNBİÇ'TEN ÇIKARMAK'

Trump'la yaptığımız görüşmede masada olan çok önemli bazı konular var. bunlardan biri, Kuzey Suriye'deki gelişmeler. Bunun başını da Münbiç çekiyor. Münbiç'te devriye çalışmaları devam ediyor. Görüşmeyi yaptığımız günde de bu çalışmalarla ilgili hareket başlamıştı. Biz önce eğitim çalışmalarını Türk ve Amerikan askerleri Gaziantep'te yapıldı. Hedefimiz, bir an önce bu terör örgütlerini buradan çıkarılmasıdır.

'90 GÜNLÜK YOL HARİTASINA UYULMADI'

Daha önce Dışişleri Bakanlarımız arasında belirlenmiş 90 günlük bir yol haritası vardı ancak bu haritaya uyulmadı. Şimdi bu haritanın uygulanmaya konma zamanı dedik bu süreç devam ediyor. Diğer bir konu da finans ile alakalı Halk Bankası'na ilişkin konulardı. İlgili Bakan arkadaşlarıma hemen talimat vereceğim dedi.

Münbiç ile ilgili verdiği talimatı biz de gerçekten gördük. İçişleri ve Adalet Bakanlarımza ilişkin konuya gelince, eş zamanlı olarak yaptırımları kaldırma kararı almıştık. Belirlenen gün ve saatlerde yaptırımlar kalktı. Aramızda artık böyle bir şey yok.

Poroşenko ise şöyle konuştu:

Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Yedinci Toplantısı son derece verimli geçti.

Serbest Ticaret Antlaşmasının bir an önce imzalanması için gerekli talimatları verdik.

Öne Çıkanlar