150 saatin sonunda Türk-Rus ortak devriyesi başlayacak, QSD, Tel Rıfat ve Menbiç'ten çekilecek

150 saatin sonunda Türk-Rus ortak devriyesi başlayacak,  QSD, Tel Rıfat ve Menbiç'ten çekilecek
Türkiye ve Rusya arasında mutabakata varıldı. Türkiye ve Rusya güçleri Tel Abyad ve Resulayn dışında kalan bölgelere 10 kilometre derinlikte girecek. QSD, 30 km geriye çekilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Putin'le bir araya geldi. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yaptığı askeri harekat ve Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) Şam yönetimine bıraktığı bölgeler masada yer aldı.

Görüşme, Türkiye'nin harekata Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile varılan mutabakat çerçevesinde verilen 5 günlük aranın dolmasına saatler (22.00) kala gerçekleşti.

6 saat süren görüşme sonrası iki lider basın toplantısı düzenledi. 

Rusya Rusya Devlet Başkanı Putin, "Biz defalarca Türkiye’nin milli güvenliklerini temin etmek için adımlar atmak istediği niyetini anlayışla karşılıyoruz. Türk tarafı hem terörün artması hem çeşitli etnik çatışmaların artmasıyla ilgili endişeler duyuyor. Biz de bu endişeleri paylaşıyoruz. Önemli olan, terör örgütlerinin Türkiye’nin harekatından yararlanmaması. Bu tür grupların arasında DEAŞ var. Cezaevlerinden kaçma teşebbüslerinde bulunuyorlar. Kalıcı ve istikrarlı barışın sağlanması ancak bu ülkenin toprak bütünlüğüne saygı duymakla mümkündür. Türkiye ve Suriye arasında karşılıklı saygı olmazsa barış mümkün olmaz. Suriye hükümeti ile Kürtler arasında geniş bir diyalog başlatılması gerekiyor. Çok uluslu Suriye halkının vazgeçilmez bir parçası olan Kürtlerin hakları ancak böyle savunulabilir. Atacağımız adımları da görüştük. BM nezdinde Anayasa Komitesi çerçevesinde bu adımlar atılacaktır. Sahadaki durumun çalışmaları engellememesi gerektiği kanaatindeyiz. Suriyeli göçmenlerin olabildiğince hızla vatanlarına dönmesi gerekiyor. Suriyelileri kabul eden ülkelerin taşıdığı sosyal yük bir hayli hafifleyecektir. BM’nin ilgili kuruluşlarına göçmenlerin dönüşünü konusunu desteklemelerini bekliyoruz.. Türkiye Suriye sınırındaki durumla ilgili bir karar alındı. Dışişleri Bakanlarımız bu kararı anlatacaklar. Bu sınırdaki durumu çözüme bağlayacak bir karardır." dedi.

ERDOĞAN:

Cumhurbaşkanı Erdoğan da şunları söyledi: "Sayın Putin ile Suriye’de barış, huzur ve istikrarın tesisi için gerek ikili düzeyde gerekse Astana formatında çok ciddi çaba harcadık. Pek çok önemli karara imza attık. 16 Eylül’deki zirveyle Anayasa Komitesi’ni ilan ettik. 30 Ekim  tarihinde komite ilk kez toplanacak. İdlib de yaptığımız görüşmelerin gündemindeydi. İdlib’de nispi bir sükunetin tesis edildiğini, saldırıların azaldığını görmek memnuniyet verici. Bundan sonra çabamız istikrar ortamını kalıcı hale getirmektir. Gerek Rus dostlarımızın endişelerinin giderilmesi gerekse sahada sükunet için var gücümüzle çalışacağız. Barış Pınarı Harekatı ile ilgili kapsamlı bilgi verdim. Daha önce ifade ettiğim gibi harekatın ana gayesi bölgeden PKK/YPG’nin çıkarılıp Suriyeli sığınmacıların dönüşünü sağlamaktır. Bu harekat aynı zamanda bölücü terör tehdidini kaldırarak, Suriye’nin toprak bütünlüğünü de garanti altına almaktadır. Bizim kimsenin toprak bütünlüğünde, egemenliğinde gözümüz yoktur. Adımlarımızı hep hassasiyetle attık. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı ile 4 bin kilometre kare alanı güvenli hale getirdik. Bir  dönem terörle çatışmalarla anılan Suriye toprakları yıllar sonra istikrara kavuştu. Bu modeli Suriye’nin diğer yerlerine de teşmil etmek istiyoruz. Artık Suriyeli kardeşlerimizin vatan hasretini dindirecek adımları atmamız gerekiyor: Harekatla güvenli hale getireceğimiz alana öncelikle 1 milyon, sonra bir bu kadar daha Suriyelinin yerleşeceğine inanıyorum. Planlarımızı paylaştık. İnşallah uluslararası toplumun da katkı ve desteğiyle bu planı hayat geçireceğiz. Bu süreçte gönüllü geri dönüşleri gerçekleştirecek projelere imza atacağız. Tarihi bir mutabakata imza attık. Bu muhtıraya göre Türkiye ve Rusya, Suriye topraklarında ayrılıkçı hiçbir gündeme izin vermeyecektir. 23 Ekim öğlen 12.00’den itibaren 150 saat içinde YPG’li teröristler ve silahları, 30 kilometrenin dışına çıkarılacak, tahkimat ve mevzileri imha edilecektir. 150 saatin sonunda Barış Pınarı Harekatı alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte Türk-Rus devriyeleri başlayacaktır. Tel Rıfat ve Münbic’deki YPG’liler bu alanın dışına çıkarılacak. Terörist sızmalara karşı her iki ülke ortak mekanizma kuracaktır. Putin ile vardığımız mutabakatın Suriye’nin kalıcı istikrarı için yeni bir dönemi başlatacağına inanıyorum."

Daha sonra Dışileri Bakanları varılan 10 maddelik anlaşmanın maddelerini okudu. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: "Şam ve Ankara arasında 1998 tarihli güvenlik anlaşmasının uygulanması konusunda anlaşma sağlandı. 23 Ekim gece yarısından itibaren Türkiye'nin operasyon bölgesi dışında Rus jandarması ve Suriye sınır muhafızları sınırın Suriye tarafında konuşlanacak." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Kamışlı Türkiye ve Rusya’nın ortak devriyesi dışında. 150 saat yarın saat 12’den itibaren başlayacak" dedi.

Anlaşma metni şöyle: 

*(İki taraf) Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhâfazasına ve Türkiye'nin milli güvenliğinin korunmasına olan bağlılıklarını teyit ederler.

*Terörizmin tüm şekil ve tecahüleriyle mücadele etme ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki kararlılıklarını vurgularlar.

*Bu çerçevede Tel Abyad ve Resulayn'ı içine alan 32 km derinliğindeki Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir.

*Her iki taraf Adana anlaşmasının önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda anlaşmanın uygulanmasını kolaylaştıracaktır.

*23 Ekim 2019 öğlen saat 12'den itibaren Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları Barış Pınarı Harekâtı alanın dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibariyle mevcut Barış Pınarı Harekatı alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı hariç, Rus-Türk ortak devriyeleri başlayacaktır.

*Münbiç ve Tel Rıfat''tan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır.

*Her iki taraf terörist unsurlarının sızmalarının önlenmesinin temini için gerekli tedbirleri alacaktır.

*Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönmelerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır.

*Bu muhtıranın uygulanmasını gözetmek ve koordine etmek amacıyla müşterek bir denetim ve doğrulama mekanizması ihtas edilecektir.

*Taraflar Astana mekanizması çerçevesinde kalıcı bir siyasi çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek ve anayasa komitesinin faaliyetlerini destekleyecektir. 

CANLI BLOG

Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik görüşme öncesi, "Bu seyahatte Sayın Putin ile süreci ele alacak, ondan sonra da atılması gereken adımları inşallah atmış olacağız" demişti. 

Seyahat öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna düzenlenen harekatla ilgili olarak İran'dan gelen farklı açıklamalara tepki gösterdi. Erdoğan, "İran'dan çatlak sesler geliyor. Soçi mutabakatının 3 taraf ülkesiyiz. Birbirine bu şekilde ihanet eder mi? Bu yapılanlar yanlıştır" diye konuştu.

Kritik görüşmeyle ilgili yaşanan gelişmeler dakika dakika şöyle:

16:07 Mınbiç Askeri Konseyi: IŞİD'in uyuyan hücreleri aktifleşti. Türkiye destekli gruplar IŞİD ailelerini kamplardan kaçırmaya çalışıyor.

14:35 ABD Savunma Bakanı Esper: Suriye'nin kuzeydoğusundan Irak'ın batısına çekilen ABD güçleri buradan evlerine dönecek. Detayları Irak Savunma Bakanı'yla konuşacağız.

13:56 İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun kasabasında cihatçılar, Suriye ordu güçlerine Grad saldırıları düzenledi.

13:51 Rusya lideri Vladimir Putin, "Suriye'deki durum kritik, bu nedenle Erdoğan'la yapılacak bu görüşmelere büyük gereksinim vardı" diye konuştu. Putin, "Türkiye-Rusya ilişkilerinin gelmiş olduğu düzeyin, Suriye meselesiyle ilgili güç sorulara cevap bulmamıza yardımcı olacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

13:30 Görüşme öncesi kısa bir açıklama yapan Erdoğan, "Bu davetin bölgede faydalar sağlayacağına inanıyorum. Buluşma öncesinde de çok faydalı görüşmeler yaptık. İkili ilişkileri de ele alma fırsatı bulacağız. Barışın çok daha güçlü bir şekilde ele alınmasına fırsat sağlayacak. Barış Pınarı Harekatı'na bu görüşmemizin ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi. 

13:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'de Putin'le bir araya geldi

12:46 Esad 7 yıldan uzun süre sonra İdlib'de: Suriye topraklarının her karışını teker teker ele geçireceğiz.

11:44 Suriye'nin Kamışlı kentindeki havaalanına dün akşam saatlerinde Rus askeri ve askeri danışmanlarından oluşan yaklaşık 50 kişiyi getiren uçak, Mardin'in Nusaybin ilçesinden görüntülendi.

11:32 Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İdlib vilayetindeki askerleri ziyaret etti. Esad’ın, İdlib’in güney kırsalındaki al Habit kasabasında askerlerle selamlaştığı görüntüler, devlet televizyonundan yayınlandı.

11:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'ya gitti.

11:15 Erdoğan: İran'dan çatlak sesler geliyor. Soçi mutabakatının 3 taraf ülkesiyiz. Birbirine bu şekilde ihanet eder mi? Bu yapılanlar yanlıştır.

11:08 Erdoğan: Dostum Putin'le Suriye'deki güncel gelişmeleri istişare edeceğiz.

10:49 Güney İdlib kırsalında Suriye ordusu güçleri top atışları düzenliyor.

(HABER MERKEZİ)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar