Erdoğan: Bu kez yürütmenin tüm yetkileri ile geldim

Erdoğan: Bu kez yürütmenin tüm yetkileri ile geldim
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Başkan' olması dolayısıyla Saray'da düzenlenen törende konuştu. Erdoğan, yeni sistemin başarısı için dua etti. Tören Mehmet Görmez'in duasıyla da bitti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeminiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de resmen başladı. ‘Herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağına’ ve ‘görevini tarafsızlıkla yerine getireceğine’ and içen Erdoğan, Erdoğan, Gazetecilerin "Size nasıl hitap edelim " sorusuna ise "Başkan diyebilirsiniz" diye yanıt verdi.

İLGİLİ HABER: REJİMİ SIFIRLAMA TÖRENİNDE 3 PARTİ YOK

Erdoğan’ı TBMM girişinden Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı törenle karşıladı. Erdoğan'ın aracına Meclis'e girdiği sırada güller atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 16.43'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yemin etti ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başlamış oldu.

İLGİLİ HABER: TÜRKİYE'Yİ ERDOĞAN DEVLETİNE DÖNÜŞTÜRME SÜRECİ TAMAMLANDI

CHP, HDP VE İYİ PARTİ MİLLETVEKİLLERİ AYAĞA KALKMADI

Erdoğan'ın salona gelişinde, CHP sıralarında oturan milletvekillerinin daha önce de açıkladıkları gibi ayağa kalkmadıkları görüldü. HDP'liler ve İYİ Partililer de ayağa kalkmadı. MHP'liler ise Erdoğan'ı salona girişinde ayakta karşıladılar ve yemin sırasında da ayaktaydılar.

'TARAFSIZ OLACAĞINA' DAİR YEMİN ETTİ

Erdoğan'ın ettiği yemin şöyle:

"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim."

Yeminin ardından İstiklal Marşı okundu.

'BAŞKAN DİYEBİLİRSİNİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeminin ardından Genel Kurul Salonundan ayrılırken basın mensuplarının soruları üzerine, "Hayırlı olsun. Her şey gayet güzel oldu milletin önünde. İnşallah bundan sonraki daha güzel olur" dedi. Erdoğan, "Basın mensuplarının size nasıl hitap edelim?" sorusuna da "Başkan diyebilirsiniz" diye yanıt verdi. Erdoğan, duygularının sorulması üzerine ise "Duygularımı Külliye'deki konuşmamda anlatacağım" cevabını verdi.

Erdoğan daha sonra Geçici TBMM Başkanvekili Hakkı Köylü tarafından resmi törenle uğurlandı. Erdoğan daha sonra da tören kıtası tarafından askeri törenle uğurlanarak Anıtkabir'e gitmek üzere ayrıldı. Meclis çıkışında bekleyen vatandaşlar, Erdoğan'ı selamlayarak makam aracını karanfillerle donattı.

ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Anıtkabir’i ziyaret ederek özel defteri imzaladı.

Erdoğan özel deftere şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, Türkiye 24 Haziran 2018 tarihinde iki önemli seçimi başarıyla tamamladı. Yeni yönetim sistemine göre seçilen ilk cumhurbaşkanlığı görevine şahsımı layık gören milletimiz, TBMM'nin 27'inci dönem milletvekillerini de belirledi.

Cumhuriyetimizin bu önemli dönüm noktasında 12'inci cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin birinci cumhurbaşkanı olarak milletimizin kardeşliğini güçlendirmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz.

Zatıalinizin ve arkadaşlarınızın kurduğu cumhuriyeti, 100'üncü kuruluş yıl dönümünde hedeflerine ulaştırmaya kararlıyız.

Allah bizleri mahcup etmesin, ruhun şad olsun." Erdoğan Misakı Milli Kulesi'nin ardından Anıtkabir'den ayrılarak göreve başlama töreninin gerçekleşeceği Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gitti.

Erdoğan Anıtkabir ziyaretinden sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti. Erdoğan burada daha önce kendisine bekleyen davetlilere seslendi. Cumhurbaşkanı, temel hak ve özgürlükler ile yeni sistem vurgusunu öne çıkardığı konuşmasında şunları söyledi:  

"AMİN, AMİN, AMİN..."

İlk cumhurbaşkanlığı görevim için adaylığımı açıkladığım günkü gibi rabbime yalvarıyorum. Bizleri bugünlere eriştiren rabbime sonsuz hamdü senalar olsun. Rabbim çıktığımız bu kutlu yolculukta, ayaklarımızı doğruluk üzerine sabit kıl. Rabbim, göğsümüzü genişlet, hayır işlerimizi kolaylaştır. Bugün rabbimize, halka hizmet için bir güzel yolculuğa hazırlanıyoruz. Ya rab, bizi kibirden muhafaza eyle. Ya rab, bizi hasetten muhafaza eyle. Yarab, bizi haksızlıktan, adaletsizlikten, zulümden beri eyle. Allahım bizi, ailemizi, bütün yol arkadaşlarımızı yolların tuzaklarından koru. Sen ki her şeye gücü yetensin, bu mübarek günde dileğimiz odur ki bu milleti bir kez daha zaferle müjdele yarabbi. Bugün çıktığımız kutlu yolculuğu, Türkiye için, milletimiz için, insanlık için hayırlara vesile eyle yarabbi. Allahım yalnız senden yardım dileriz. Rabbim, bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet. Amin, amin, amin...

"81 MİLYONUN CUMHURBAŞKANI"

Cumhurbaşkanlığı makamına, yürütme organının tüm yetkileriyle geldik. Allah bizi milletimize mahcup etmesin.  40 yılı aşkın süredir siyasetin içindeyim. Biz siyaseti hep Allah rızası için, milletimize hizmet etmek için yaptık. Efendiliğe değil, özellikle millete hizmetkar olmaya geldik. Milletimize layık olabilmek için geceli gündüzlü çalıştık. Hamdolsun milletimiz bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı, yolda koymadı. 24 Haziran’da bizi seçti. Sadece bize oy verenlerin değil, 81 milyonun tamamının cumhurbaşkanı olduğumuzun bilinciyle milletimize layık olmaya çalışacağız.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi zorlama değil, tarihin bizi yönlendirdiği isabetli bir tercihtir. Türkiye Osmanlı’dan beri tarihinde ilk defa kritik bir yol ayrımında, tercihini darbe veya benzeri zorlamalarla değil, milletimizin özgür iradesiyle gerçekleştirmiştir...

"KLAVUZUMUZ DEMOKRASİ OLACAK"

Güçlü hükümet güçlü Türkiye için yola koyuluyoruz. Hamdolsun milletimizin bizimle birlikte bu dört ilkeye (rabia) sıkı sıkı sarıldığını gördük. Hep birlikte Türkiye olduk. Tüm tuzakları bozduk. Milletimiz sandıkta bir kez daha görevini yerine getirmiştir. Vakit hedefledimize daha kararlı daha hızlı şekilde yürüme vaktidir. 2023 hedeflerimize ulaşmak istiyoruz. Yeni dönemde Türkiye demokrasiden temel hek ve hürriyetlerden ekonomiye kadar daha hızlı ilerleyecektir. Yarın Azerbaycan çarbamba günü de Brüksel'e gideceğiz. Yeni dönemimizde reform ve yenilenmenin adımların kabinemizle birlikte atacağız. Çatısını çattığımız yeni sistemizi sürekli ileriyle taşıyacağız. Klavuzumuz yine demokrasi olacak."

Çorlu'daki tren kazasının ardından Cumhurbaşkanlığı yemin töreni kapsamındaki bazı şölenlerin iptal edildiğini belirten Erdoğan'ın konuşmasından sonra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kürsüye çıkarak dua etti. 

Öne Çıkanlar