'Erdoğan, YSK hakimlerini diz çöktürünceye kadar kovaladı'

'Erdoğan, YSK hakimlerini diz çöktürünceye kadar kovaladı'
YSK'nin 'iptal' kararına yer veren Alman Der Spiegel Dergisi, "Erdoğan demokrasiyi kaldırdı. Artık Türkiye’de demokratik yoldan iktidarın değişmesi mümkün değil" dedi.

SÜHEYLA KAPLAN

ARTI GERÇEK- Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul'da Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarının iptali ve seçimlerin yenilenmesine yönelik kararına Alman medyası da büyük bir tepki gösterdi. 

Almanya'nın en önemli haber kusağı Tageschau "Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulu hakimlerini diz çöktürünceye kadar kovaladı" yorumunu yapti. 

Haberde seçimin yenilenmesini Cumhurbaskanı Erdoğan'ın istediği belirtilerek YSK'nin Erdoğan'ın talepleri doğrultusunda karar verdiğine dikkati çekti. 

Alman DER SPİEGEL dergisi:

"Erdoğan demokrasiyi kaldırdı. Artık Türkiye’de demokratik yoldan iktidarın değişmesi mümkün değil."

Almanya'nin önemli dergisi der Spiegel'in internet sayfasında Türkiye muhabiri Maximilian Popp  "Erdoğan demokrasiyi kaldırdı. Artık Türkiye’de demokratik yoldan iktidarın değişmesi mümkün değil" yorumunu yapti. 

Türkiye'de iktidar değişikliğinin artik seçim yoluyla mümkün olabilme realitesinin ortadan kalktığını vurgulayqn Popp, Türkiye'nin bir krizin eşiğine geldigini söyledi. 

Popp, "Türk secim sistemi Erdoğan kazanıncaya kadar seffaf, demokratik, güvenilir. Erdogan Türkiye'de hukuk sistemini ve medyayı etkisi altina aldi. Seçimler iktidarin degismesi icin son seçenekti. Ancak Erdoğan 31 Mart seçim sonuçları geçersiz kabul etti ve sonuç kendi istediği gibi olmadiği icin diktatörlüğün son adımını kullandi" dedi. 

TÜRKIYE İÇİN IN KARA BİR GÜN

Muhalefetin iktidar tarafindan yogun baski altinda tutuldugunu ifade eden Popp "Türkiye yakin tarihin en karanlik döneminden geciyor, kara bir gün. Lira her gecen gün ciddi oranda deger kaybediyor. Toplumsal baris da tehdit ve tehlike altinda. Secimle iktidarin degisecegine kimse inanmiyor artik. Diger alternatifler de ürkütücü" dedi. 

GEZİ'DEN DAHA BÜYÜK BİR EYLEM OLABİLİR

Popp yazısını şöyle bitirdi: "Eğer Erdoğan ( manipulasyon ya da  hilesiz) seçimi kazanırsa Türkiye'de 2013 yilindaki Gezi protestosundan daha büyük bir kitlesel gösteri olabilir. 6 Mayis Türkiye için kara bir gün"...

SÜDDEEUTSCHE ZEITUNG : BU AÇIKÇA DİKTATÖRLÜK

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi de başlığını CHP Genel Baskan Yardımcısı Onursal Adigüzel'in secimin iptaline iliskin, " AKP’ye karşı seçime girmek serbest ama kazanmak yasak. Millet iradesinin ayaklar altına alındığı, hukukun hiçe sayıldığı bu düzen ne demokratiktir ne de meşrudur. Bu düpedüz diktatörlüktür" seklindeki yorumunu manşete taşıdı. 

Gazetenin yorumunda ayrıca seçimin iptal edilmesi yönünde  YSK üzerinde baskı kurulduğu ve seçim sürecinin adil olmadığı, AKP iktidarının medyanın büyük bir bölümünü kontrol altında tuttuğuna dikkat çekildi. 

Öte yandan Qvrupa Birliği'nin (AB) yasama organı olan Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye raportörü Kati Piri, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

"Erdoğan yenilgiyi kabul etmiyor ve halkın iradesine karşı çıkıyor. AKP İstanbul seçimlerini yenilemesi için YSK'ye baskı yaptı. Bu, Türkiye’de seçimler yoluyla iktidarın demokratik değişiminin güvenilirliğinin sonu demek"..

AVRUPA KONSEYİ: SEÇMEN GÜVENİNE AĞIR DARBE

Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da İstanbul seçimini iptal kararının, 'seçmenlerin güvenine ciddi şekilde zarar verecek potansiyele sahip olduğu' uyarısını yaptı. 

Jagland, sözcüsü sözcüsü Daniel Holtgen aracılığıyla şu açıklamayı yaptı:

"ADİL VE SERBEST SEÇİMLER İÇİN ŞARTLAR SAĞLANSIN"

"Adil ve serbest seçimler için gerekli şartlar, seçim gününden sonra değil seçim gününden önce teyit edilmelidir. Kararın seçmenlerin güvenine ağır zarar verme potansiyeli vardır."
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar