Erkeklerin 'yayılarak oturmasını engelleyen' sandalye tasarımıyla ödül aldı

Erkeklerin 'yayılarak oturmasını engelleyen' sandalye tasarımıyla ödül aldı
İngiltere'de feminist bir tasarımcı, erkeklerin kamusal alanda yayılarak oturmasını engelleyen sandalye tasarımıyla ödül aldı.

Brighton Üniversitesi'nin Tasarım bölümünde okuyan Laila Laurel'in Instagram'da paylaştığı sandalyesi, bazı kullanıcılar tarafından "kadınların sık sık maruz kaldığı bir cinsiyetçilik formuna yaptığı gönderme" nedeniyle övgü aldı.

Laurel'ın erkek sandalyesi tasarımı, üçgen şeklinden dolayı dizleri birleştirmeyi zorunlu kılıyor. Aynı tasarımın bir de kadın versiyonu var ve bu sandalyenin üzerindeki ek parça, bacakların "yayılarak' oturmasını sağlıyor.

Laila Laurel, bitirme ödevi olarak tasarladığı "Erkeklerin yayılma sorununa bir çözüm" başlıklı sandalye projesi için, "Projem çok ciddiye alınmamalı. Ama kadınların gündelik yaşamlarında karşılaştıkları bir soruna eğlenceli ama bir o kadar da gerçekçi bir yaklaşım getirmek istedim" dedi.

'DÖRDÜNCÜ DALGA FEMİNİZM'

Haber sitesi Independent'a konuşan Laurel, "dördüncü dalga feminizm konseptine oturttuğu" sandalye tasarımında, İngiliz feminist yazar Laura Bates tarafından başlatılan ve kadınların internette maruz kaldıkları cinsiyetçilik örneklerini paylaştığı "Everyday Sexism Project" (Gündelik Cinsiyetçilik Projesi) adlı platformdan esinlendiğini söyledi. 

Laurel, tasarımıyla lüks oteller zinciri Belmond tarafından verilen genç yetenek ödülüne layık görüldü. Bu ödülün tasarım dünyasında büyük saygınlığı var.

Ödül Komitesi'nin açıklamasında "Laurel'ın cesur, amaç odaklı tasarımı; tasarımın alan, kişi davranışları ve günümüzün sosyal meselelerindeki rolüne dair sorgulayıcı bir bakışı temsil ediyor" denildi.

'OLMAYAN BİR SORUNU ÇÖZDÜNÜZ, TEBRİKLER'

Tasarım sosyal medyada birçok erkek kullanıcı tarafından "boş bir uğraş" olarak nitelendi. Bir Instagram kullanıcısı "Olmayan bir sorunu çözdüğünüz için tebrikler" dedi.

2017'de Madrid'de tren ve otobüslere erkeklerin dizlerini açarak yan koltuklarda oturanları rahatsız etmesini engellemek için görsel uyarılar konulmuştu. Madrid Belediyesi'nin bu kararında 2014'te New York metrosunda başlatılan bir kampanyadan esinlendiği belirtiliyor. New York polisinin de destek verdiği kampanyada uyarılara rağmen dizlerini açarak oturan bazı erkek yolcular gözaltına alınmıştı.

Rusya'da hukuk öğrencisi Anna Dovgalyuk'ta metroda bacaklarını yayarak oturan erkeklere çamaşır suyu dökmüştü. 2017'de 'Kadınlar Yayılıyor' sloganıyla açık alanlarda ve toplu taşıma araçlarında bacaklarını yayarak oturan erkeklere tepki olarak sosyal medyada bir kampanya düzenlenmişti. (BBC Türkçe)

 

Öne Çıkanlar