Ermeni kilisesine nefret saldırısı

Ermeni kilisesine nefret saldırısı
İstanbul Balat'taki Surp Hreşdagabet Ermeni Kilisesi'ne nefret saldırısı düzenlendi.

İstanbul Balat'taki Surp Hreşdagabet Ermeni Kilisesi'ne nefret saldırısı düzenlendi.

1635’te yapılan tarihi kilisenin duvarlarına ve kapısına İngilizce 'sen bittin' yazan saldırganlar yakalanamadı.

Saldırıyı sosyal medyadan duyuran HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, paylaştığı mesajda, "Kiliselere, Sinagoglara nefret saldırıları her yıl defalarca oluyor. Yalnızca saldırganların değil, arkasındaki güçlerin üzerine gidilmeli. En önemlisi, nefret üreten siyasete son verilmeli.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Balat Surp Hreşdagabet Ermeni Kilisesi’ne yapılan nefret saldırısını kınayan bir açıklama yapan Cemaat (Azınlık) Vakıfları Temsilcisi Moris Levi, "Bu ve bu gibi eylemler açıkça birer nefret suçudur ve toplumlarımız hala zaman zaman bu tip saldırılara maruz kalmaktadır" dedi. Suçun faillerini kınadığını belirten Levi, ilgili vakfın konuya ilişkin bağlı bulunduğu Emniyet Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulunduğunu da ifade etti:

"Kilisemizin bağlı bulunduğu Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğüne konu ile ilgili suç duyurusunda bulunarak görüntüleri ve video kaydını teslim ettik.
Olayla ilgili ayrıntıları kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz. Balat Surp Hreşdagabet Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu olarak, Emniyet güçlerinin konu ile ilgili göstermiş olduğu ilgi ve hassasiyetten ötürü kendilerine teşekkür ederiz."

Nor Zartonk temsilcisi ve 2. Dönem HDP MYK,PM Üyesi Murad Mıhçı saldırıyı sosyal medyadan "Yeni Türkiye" yorumuyla duyurdu.

SÜREKLİ YANGINLARLA GÜNDEME GELEN KİLİSE

1635’te inşa edilen kilise 1692'de yakıldıktan sonra yeniden inşa edilse de adı hep yangınlarla gündeme geldi. Kilise, 1729'da Balat'ta çıkan başka bir yangında tekrar yandı. 1730'da ibadete açılsada yeni bir yangınla kül olup yeniden inşa edildi.

1827'de tekrar yanan kilise binası II. Mahmut'un fermanıyla kargir olarak inşa edildi ve 1835'te ibadete açıldı.

2005’te yenilenen Balat Surp Hreşdagabet Ermeni Kilisesii 2012’de restore edildi. (HABER MERKEZİ)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar