Eski AKP'li vekil Ünsal: AKP'nin 'Öğrenci Andı' tepkisi samimi değil

Eski AKP'li vekil Ünsal: AKP'nin 'Öğrenci Andı' tepkisi samimi değil
Danıştay'ın 'Öğrenci Andı' kararını geriye dönüş olarak yorumlayan AKP kurucularından Ahmet Faruk Ünsal, 'AKP'nin karara tepkisi samimi değil' dedi.

Danıştay 8'inci Dairesi, 1933 yılından itibaren ilköğretim okullarında her sabah okutulan 'Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü 5 yıl sonra iptal etti. AKP kurucularından da olan eski AKP milletvekili Ahmet Faruk Ünsal, konuyu değerlendirdi. Ünsal, bir süre Genel Başkanı olduğu MAZLUMDER'in 'Öğrenci Andı'nın kaldırılması için birçok girişimde bulunduğunu hatırlatarak, "Andın kaldırılması bizim başvurumuz üzerine alınmış bir karardı. Şu anda gelinen nokta itibariyle maalesef büyük bir geriye gidişi ifade ediyor" dedi.

'ÇÖZÜM İÇİN SEMBOLİK ADIMDI'

Ünsal, 'Öğrenci Andı'nın kaldırılmasını Kürt sorununun çözümüne dair atılan önemli sembolik bir adım olarak gördüklerini belirterek, "Çözüm sürecinin 2015 Haziran seçimlerinde AKP'ye politik olarak yaramadığı anlaşılıyor. Çözüm sürecinin rafa kaldırılmasında, AKP'nin çözüm sürecinin kendisine dönük bir faydasının olmadığını görmüş olması da önemli bir faktör" dedi.

'AKP MHP'NİN REHİNESİ DURUMUNA DÜŞTÜ'

Ünsal, "O süreçten sonra zaten AKP hızla hem söylem düzeyinde hem de kadrolaşma düzeyinde adeta MHP'nin rehinesi durumuna düştü. Biz başvuruda bulunduk. Kampanyayı büyük ölçüde bizim derneğimiz yürütmüştü. Ama maalesef hükümet çözüm sürecini de rafa kaldırdı ve artık  bırakın gerçek adımları, sembolik adımları bile atmaktan yana değil" şeklinde konuştu.

'CİN ŞİŞEDEN ÇIKTI'

Gelinen aşamayı 'Cin şişeden çıktı' sözleriyle açıklayan Ünsal, şöyle devam etti:

"Bu saatten sonra getirilen 'Andımız'ın ne kendisini Türk milliyetçisi olarak niteleyenler tarafından psikolojik torpil getireceğine ne de kendisini Türk görmeyenler tarafından anlam ifade edeceğini söyleyebilirim. Kitleler açısından ve devletin politik yönelimi bakımından meseleye bakmak lazım. Bu şekilde görüyoruz ki, Türkiye Cumhuriyeti kendisini maalesef Türk etnik unsuru üzerinden tanımlamaya devam etmekte. Yaşananlardan herhangi bir ders almamış. Kürtlerin de artık bunu ciddiye alınır yargısal tasarruf olarak gördüklerini düşünmüyorum.'

'KÜÇÜK ORTAĞIN KADROLAŞMASI SAĞLANDI'

AKP'nin Danıştay kararına verdiği tepkiyi samimi bulmadığını belirten Ünsal, "İktidarın büyük koalisyon ortağı AKP, yargıda, İçişleri bürokrasisinde ve özellikle güvenlik bürokrasisinde küçük ortak MHP'nin kadrolaşmasına izin verdi. Dolayısıyla AKP'nin MHP'nin siyasi beklentilerine uygun kararla yargıda karşılaşmasına şaşkınlık duyması, samimiyetten uzak geliyor. Nihayetinde AKP'nin eliyle MHP'li kadrolaşma var. MHP'lilere AKP eliyle verilmiş bir imkandır. İktidarın büyük ortağı, küçük ortağını yargıda kadrolaşmasını sağlayarak bu ve benzeri kararların yollarını açtığını düşünüyorum. O yüzden samimi değil" şeklinde konuştu.

'CHP'NİN SESSİZ KALMASINA DİKKAT'

CHP'yi de eleştiren Ünsal, "CHP'den bir ses çıkmamış olması dikkat edilmesi gereken ayrı bir konu. Çünkü bu mesele sadece HDP, AKP ve MHP'nin meselesi değil. Aynı zamanda ana muhalefet partisinin burada söyleyecek sözü, toplumun beklentilerine uygun bir devlet pratiğinin çıkmasına dönük bir baskısı olması gerekiyordu. Ama CHP sessiz kalarak maalesef müzahiri kurtarmaya çalışıyor ama bütün bunlar halkımız tarafından bir tarafa not ediliyor" dedi.

Ünsal, "Andımız meselesinin bir tarafıyla da Türkiye'nin içinde yaşadığı ağır ekonomik ve idari krizin suni bir gündemle gözden ırak tutulmasına dönük bir zamanlamayı ifade ettiği de söylenebilir" diye ekledi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar