Eski DYP'li aday AKP'yi karıştırdı, devreye Soylu girdi

Eski DYP'li aday AKP'yi karıştırdı, devreye Soylu girdi
AKP'nin Artuklu'da DYP'li eski belediye başkanını aday göstermesi partiyi karıştırdı, devreye Süleyman Soylu girdi.

AKP'nin Mardin'in Artuklu Belediyesi için Abdülkadir Tutaşı belirlemesi parti içinde tartışmalara neden oldu. 

1994 yılında Doğru Yol Partisi'nden (DYP) belediye başkanı olarak seçilip, iki dönem boyunca bu görevinde kalan Tutaşı'nın, doğrudan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından belirlendiği konuşuluyor. Benzer şekilde Derik ve Kızıltepe ilçelerinde gösterilen adayların da Soylu tarafından belirlendiği iddia ediliyor.

ŞAKİR NUHOĞLU VE DESTEKÇİLERİNDEN İTİRAZ

Artuklu adayı olarak belirlenen Tutaşı'ya karşı çıkanların başını ise, 2014 yerel seçimlerinde AKP'den aday gösterilmemesi üzerine Saadet Partisi'nden aday olan ve 18 bin civarında oy alan Şakir Nuhoğlu çekiyor.

Edinilen bilgilere göre, ilçenin özellikle Kabala mahallesindeki Arap seçmenlerin bir kısmi üzerinde etkisi bulunan Nuhoğlu ve destekçileri, Tutaşı'nın aday olarak gösterilmesi üzerine seçimleri boykot edecek. Herhangi bir partiye adaylık başvuru yapmadığı öğrenilen Nuhoğlu'nun, 2014'te olduğu gibi başka bir partiden aday olması da beklenmiyor. Bu konuda ileri sürülen iddia ise, Nuhoğlu'nun şirketlerine ait milyonlarca TL'lik vergi borcu bulunmasının yanı sıra 2014 yılındaki çıkışı nedeniyle hakkında 'vergi kaçakçılığı' iddiası ile başlatılan bir soruşturmanın raflardan indirilme endişesi.

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Nuhoğlu, hakkındaki iddiaları yalanlayarak, "Ben devletini seven bir insanım. Bu iddialar gerçek dışıdır. Bu iddiaları ortaya atanlar ispat etsinler" dedi.

'BEYAZ OY' KULLANACAKLAR

Tutaşı'nın adaylığının kesinleşmesi üzerine Nuhoğlu ve Kabala mahallesinde oturan bazı Arap ailelerin ileri gelenlerinin geçtiğimiz günlerde kentteki özel bir toplantı salonunda bir araya gelip, durum değerlendirmesi yaptığı yerel basına da yansıdı. Nuhoğlu, bu toplantıda aday olmak istemediğini, parti genel merkezinden üst düzey isimlerin ısrarı sonucu aday adayı olduğunu dile getirip, yaşanan duruma dair rahatsızlığını dile getirdi. Kendisine partinin üst düzey yetkililerinden 'aday sensin' denilerek, tebrik mesajları gönderildiğini söyleyen Nuhoğlu, toplantıda "Valiler, paşalar, siyasiler aradı. Son günde bizim elimizden alıp, başkasına verdiler. Bize sahip çıkılmazsa bu seçim galiba beyaz oy (boş pusula/tercih yapmama) kullanacağız" sözlerini sarf etti.

Nuhoğlu’na destek veren bazı ailelerin ileri gelenleri de, Tutaşı'nın aday olarak gösterilmesine tepki olarak boş oy kullanacaklarını belirtti.

SOYLU İKNA ETMEYE GELDİ

Söz konusu bu açıklamanın ardından, dün kentte düzenlenen 'Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı'na katılan İçişleri Bakanı Soylu'nun devreye girdiği öğrenildi. 18 Ocak gecesi kente gelen Soylu, edinilen bilgilere göre özel bir görüşme gerçekleştirdiği Nuhoğlu'na, yapılan açıklamaların kendilerini üzdüğünü söyleyip, kararlarından vazgeçmelerini istedi.

Soylu'ya olumlu veya olumsuz bir cevap vermediği belirtilen Nuhoğlu'nun, kararın Kabala halkına ait olduğunu ve onların ikna edilmeleri gerektiğini söylemekle yetindiği öğrenildi.

GÖRÜŞMEYİ DOĞRULADI

Soylu'yla yaptığı bu görüşmeyi doğrulayan ancak içeriğine dair bilgi vermekten kaçınan Nuhoğlu, herhangi bir şekilde aday olmak istemediğini yineledi. Nuhoğlu, seçimlerde beyaz oy kullanacakları yönündeki açıklamalarının net olduğunu söylemekle birlikte, "Allah büyüktür. Bize ne gösterecek bilemeyiz" dedi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar