Evo Morales: Barış için yeniden aday olmayacağım

Evo Morales: Barış için yeniden aday olmayacağım
Morales’in 11 Kasım’da Meksika’ya gitmesinden bir gün sonra, muhafazakâr senatör Jeanine Áñez kendini geçici devlet başkanı ilan etti.

Bolivya'da ordu baskısıyla devlet başkanlığından istifa etmek zorunda kalan Evo Morales, yeni seçimlerde niçin aday olmayacağını açıkladı. Yeni İçişleri Bakanı Arturo Murillo ise Morales'i terörle suçlayıp eski lideri hapse atmak istediğini söyledi.

Bolivya’da tartışmalı seçim sonuçlarından sonra protestoların patlak vermesi üzerine ordu tarafından istifaya zorlanan eski devlet başkanı Evo Morales, yeni seçimlerde aday olmamasının nedenini açıkladı. ‘Mevcut krizin daha geniş sivil veya etnik çatışmaya sürüklenmesini durdurmak için’ aday olmayacağını belirten Morales, "Bu benim korktuğum şey ve kaçınmamız gereken şey. Bu yüzden adaylığımdan feragat ediyorum. Barış adına fedakarlıkta bulunulmalı ve -seçimlere katılma hakkına sahip olmama rağmen- adaylıktan vazgeçiyorum" ifadelerini kullandı.

İltica ettiği Meksika’dan The Guardian gazetesine konuşan Morales, Bolivya’daki mevcut krizin sebebinin ‘ırkçı ve kindar’ olarak tanımladığı, ‘ABD desteğiyle darbeyi planlayan kalbur üstü kesim’ olduğunu söyledi. Gazete Duvar'ın aktardığı habere göre, önceliğinin, geçici hükümeti seçime yönlendirmek olduğunu da ekledi.

2006’da Bolivya’nın ilk yerli devlet başkanı seçilen Morales, dördüncü kez aday olduğu 20 Ekim seçimlerinden sonra usulsüzlük iddiaları üzerine patlak  veren protestoların ardından ordu tarafından istifaya zorlandı. Morales’in 11 Kasım’da Meksika’ya gitmesinden bir gün sonraysa, muhafazakâr senatör Jeanine Áñez kendini geçici devlet başkanı ilan etti. Protestolardaysa, çoğunluğu Morales yanlısı olmak üzere en az 30 kişi öldü.

YENİ HÜKÜMETTEN MORALES’E TERÖR SUÇLAMASI

Öte yandan, Áñez liderliğindeki geçici hükümet Morales’e karşı propagandasını sürdürüyor. İçişleri Bakanı Arturo Murillo, eski devlet başkanını ‘müebbet hapisle yargılayacağını’ söyledi. Murillo, yeni yönetime karşı protestoları ‘terör eylemleri’ olarak niteledi ve bu eylemlerden Morales’i sorumlu tuttu. Murillo Morales’i, destekçilerine şehirlere yakıt ve yemek girişini engelleme ve barikatlar kurma emri vermekle ve bu şekilde ‘kentleri boğmaya’ çalışmakla suçladı.

Bu iddiaları kanıtlayacak ses kayıtları olduğunu öne süren Murillo, ‘bu teröristlik ve isyana teşviktir’ ifadelerini kullandı. Murillo "Terörisler, hayatlarını cezaevinde geçirmelidir. Bu eski devlet başkanı mı, yerli mi yoksa beyaz mı olduğunuzla ilgili değil" diyerek devam etti.  (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar