Eylül ayında 157 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

Eylül ayında 157 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi aylık iş cinayetleri raporuna göre Eylül ayında en az 157 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, eylül ayı raporunu yayımladı. Rapora göre eylül ayında en az 157 işçi hayatını kaybetti. 

Verilerin yüzde 71’i ulusal ve yerel basından, yüzde 29’u ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan toplanan bilgilerle oluşturan aylık raporda, yılın ilk sekiz ayında 1450 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

 

 

İSİG Meclisi İş Cinayetleri Raporu'na yer alan veriler şöyle:

  • Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 130, Nisan ayında en az 189, Mayıs ayında en az 169, Haziran ayında en az 151 işçi, Temmuz ayında en az 201, Ağustos ayında en az 181 ve Eylül ayında en az 157 olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk sekiz ayında en az 1450 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
  • 157 emekçinin 143’ü ücretli (işçi ve memur), 16’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
  • Ölenlerin 10’u kadın işçi, 147’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, madencilik, ticaret, metal ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

 

 

TARIM, METAL, KİMYA VE İNŞAAT İŞ KOLLARINDA 8 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

  • 4’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 8 çocuk işçi iş cinayeti sonucunda hayatını kaybetti. Çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya, metal ve inşaat işkollarında gerçekleşti.
  • 9 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 6’sı Afgan, 1’i İranlı, 1’i Rus ve 1’i Suriyeli…
  • Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, madencilik, ticaret/büro, metal, belediye/genel işler ve enerji işkollarında gerçekleşti. Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 74’ü ücretli. Yüzde 26’lık dilimde ise başkalarının tarlasını işleme ya da çobanlık vasıtasıyla ücretli olarak değerlendirilmesi gerekmekle birlikte bu dilime ilişkin kesin bir oran verilemiyor. Bu ay inşaatta ölenlerin toplam iş cinayetlerindeki oranı yüzde 24. Ancak yapı işleri olarak incelediğimizde bu oran yüzde 29’a çıkıyor.
  • En fazla ölüm nedeni ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve elektrik çarpması. Özellikle çok düşük maliyetle önlem alınarak iş cinayetlerinin önlenebileceği elektrik çarpması nedenli ölümlerin ilk sıralara çıkması dikkat çekici.
  • Eylül’de Türkiye’nin 56 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti gerçekleştiğini tespit ettik. En çok iş cinayeti Gaziantep, Denizli, İstanbul, Kocaeli, Manisa, Şanlıurfa Adana, Ankara, Aydın, Bursa ve Tekirdağ’da yaşandı…
  • Ölenlerin 4’ü (yüzde 2,54) sendikalı işçi, 153 işçi ise (yüzde 97,46) sendikasız. Sendikalı işçiler tekstil, metal ve belediye işkolunda çalışıyordu. İş cinayeti sonucunda hayatını kaybeden sendika üyesi başka işçiler de olabilir fakat kağıt üzerinde olan sendikal üyeliklerin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu bu konuda da net bir bilgi etme şansı bulunmuyor. Bu durum özellikle kamu çalışanı/memur sendikaları açısından tespit etmesi daha da güç olan bir durum.

 

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar