Eylül'de 256 yaşam hakkı ihlali vakası yaşandı

Eylül'de 256 yaşam hakkı ihlali vakası yaşandı
CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı Eylül 2019 Hak İhlalleri Raporu’na göre, Eylül ayında 256 yaşam hakkı ihlali yaşandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, hazırladığı Eylül 2019 Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı.
 
Rapora göre, Eylül ayı boyunca "yaşam hakkı" ihlali kapsamında toplamda 256 ihlal yaşandı. Bunlardan "yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma olayları" kapsamında 1, cezaevinde ölüm 3, "yasadışı örgüt saldırıları" kapsamında 8, "silahlı çatışmalar" 38, "polis, asker araçlarının neden olduğu olaylar" kapsamında 2, "kadın cinayetleri" 53, "iş cinayetleri" 145 ve "mülteciler" başlığı altında da 6 ölüm vakası yaşandı.
 
205 İŞKENCE OLAYI
 
Eylül ayında "işkence" olayları kapsamında toplamda 205 ihlal yaşandı. Raporda, cezaevlerinde "işkence ve kötü muamele" kapsamında 109 ihlal yaşanırken, "işkence" kapsamında ise 96 ihlal yaşandığına yer verildi.
 
9 GAZETECİ MAHKUM OLDU, 1 GAZETECİ TUTUKLANDI
 
"Düşünce ve ifade özgürlüğü" başlığında yer alan ihlaller ise, şöyle sıralandı: mahkum olan gazeteci, yazar, yayıncı sayısı 9, tutuklanan gazeteci sayısı 1, gözaltına alınan gazeteci sayısı 2, düşünceyi ifade nedeniyle tutuklanan sayısı 1, toplatma, erişim engelleme kararları 2 (Avesta yayınlarından çıkan Meleklerin Küllerinden- Günahkar Bir Irkın Yasaklanmış Mirası kitabı ile Aram Yayınlarından çıkan Toprağın Şarkısı kitabı yasaklandı), sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan, tutuklanan sayısı 10 ve bu nedenle mahkum olan sayısı 5.
 
"Örgütlenme özgürlüğü" başlığında yer alan ihlaller; görevden alınan muhtar, belediye başkanı, belediye yönetici sayısı 19, basılan parti, dernek, meslek örgütü sayısı ise 5 olarak raporda yer aldı.  
 
Raporda yine "toplantı-gösteri özgürlüğü"  kapsamında müdahale edilen etkinlik, basın açıklaması sayısı 106, yasaklanan tiyatro, etkinlik, gösteri 23, etkinlik ve eylemlerin yasaklandığı il sayısı 10,  basın açıklaması, etkinlik ve eylemlerde gözaltına alınan sayısı ise 324 olarak yer buldu. (MA)
 

Öne Çıkanlar