'Faiz artırımının TL'ye fazla faydası olmayabilir'

'Faiz artırımının TL'ye fazla faydası olmayabilir'
Commerzbank, bugünkü Merkez Bankası toplantısına ilişkin notunda bankanın olası 100-125 baz puanlık faiz artışının geçici görülebileceğini belirtti.

Merkez Bankası, bugünkü faiz kararını saat 14:00’te açıklayacak. Piyasada ağırlıklı görüş, geçtiğimiz yılbaşından bu yana 950 baz puanlık faiz artırımı yapan Merkez Bankası’nın, bir faiz artırımı daha yapacağı yönünde.

FAİZ ARTIŞI KESİN, TARTIŞMA KAÇ PUAN OLACAĞINDA

Ekonomistler, bankanın 100- 125 baz puanlık bir faiz artırımı yapmasını bekliyor. Piyasada, faiz artırımı için konuşulan beklentilerin aralığı ise 50 baz puandan başlıyor 150 baz puana kadar ulaşıyor. Geçen ay yapılan PPK toplantısında Merkez Bankası politika faizini yüzde 16.5’tan yüzde 17.75’e yükseltmiş ve sadeleşme konusunda beklenen adımları atmıştı.

Commerzbank'ın pazartesi günkü raporunda TCMB'nin bugün gerçekleştireceği politika toplantısından çıkacak olası bir faiz artırımı kararının etkileri değerlendirildi.

Çoğu analistin 100 – 125 baz puan faiz artırımı beklediği belirtilen rapora göre banka, piyasa beklentisine katılıyor.

Buna karşın faiz artırımının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "düşük faiz" söylemi ve Merkez Bankası'nın faiz artırımlarının hala çelişkili olduğu belitilen raporda olası bir artırımın piyasa tarafından "geçici" görülebileceğine dikkat çekiliyor.

'FAİZ ARTMAZSA, DOLAR/TL YÜZDE 3 ARTAR'

Kuruma göre, Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısından çıkacak olası bir faiz artırımı kararının liraya fazla bir faydası olmayabilir.

Commerzbank Analisti Tatha Ghose yayımladığı raporda, bankanın baz senaryosunun konsensusta öngörüldüğü gibi TCMB’nin 100-125 baz puan artırması olduğunu belirtti. Ghose, "Bu tip bir faiz artışı döviz piyasaları tarafından ‘geçici’ olarak görülebilir ve liraya çok yardımcı olmayabilir" dedi.

Ghose, raporunda şu değerlendirmeleri yaptı:

"Yeni ekonomi yönetiminin henüz kendi ekonomik stratejisini hazırlamadığı dönemde TCMB’nin faiz artırması daha olası. Cumhurbaşkanı Erdoğan veya Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak faiz artışını olumlu karşılaması liraya sürdürülebilir şekilde fayda sağlar. 

Baz senaryomuzdaki faiz artışı tamamen fiyatlandı. TCMB’nin faiz artışının yönetim tarafından desteklenmesi bankaya göre 'en iyi senaryo'. Bu durum lirayı somut bir şekilde destekler." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar