Faizi değiştirmedi, açıklamada değişikliğe gitti

Faizi değiştirmedi, açıklamada değişikliğe gitti
TCMB nisan metnindeki 'enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verilmiştir' ifadesini haziran metninden çıkardı.

ARTI GERÇEK - Anketlere katılan ekonomistlerin büyük bir bölümünün Merkez Bankası'nın faiz artırmayacağı yönündeki tahmini doğru çıktı, Merkez Bankası politika faizini beklendiği gibi yüzde 24 seviyesinde bıraktı. Politika faizi geçen eylül ayından bu yana değişmiyor.

Güne 5.80 seviyesinin üzerinde başlayan dolar kuru, Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından 5.78'e geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri beklendiği gibi değiştirmezken, nisan ayı metninde yer alan "enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir" ifadesi değiştirilerek, "fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak ve enflasyonun düşüş sürecini hızlandırmak amacıyla sıkı parasal duruşun korunmasına karar verilmiştir" denildi.

Enflasyonda düşüş vurgusuyla, Merkez Bankası'nın bundan sonraki toplantı için faiz indiriminin kapısını açmış olduğu belirtiliyor.

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, bugünkü açıklama sonrası Merkez Bankası'nın temmuzda faiz indirimine başlayabileceğini belirtti.

Erkan, "Bu metinde enflasyon ve sıkı para politikası ile alakalı yönlendirmede değişikliğin ne şekilde olduğuna baktığımızda; 'Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir' şeklindeki ibarenin değiştiğini ve dezenflasyon sürecine enflasyondaki düşüşe katkı vermek amacıyla sıkı duruşun korunduğu ifade edilmiş. Burada da yoğun şekilde önümüzdeki aylarda baz etkisiyle daha hızlı şekilde gerilemesi beklenen enflasyona işaret ediyor" diye konuştu.  

GIDA VURGUSU DA METİNDEN ÇIKARILDI 

Nisan ayında yayınlanan Para Politikası Kurulu metninde yer alan, 'Gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini göstermektedir' ibaresinin de metinden düştüğünü hatırlatan Erkan, "Gıda fiyatları son mayıs ayı enflasyonunda aylık bazda gerilemeye işaret etti ve yaz aylarında gıdadaki seyrin biraz daha olumlu olması beklenebilir. Bu açıklamanın düşmesi de açıkçası enflasyondaki yapısal riskler konusunda Merkez Bankası’nın daha iyimser olduğunu göstermektedir.

Bu şartlar altında Merkez Bankası’nın kendi açısından temmuz PPK’sında faiz indirimi yapması için; Türkiye2de ekonomi dışı jeopolitik haber akışı, özellikle ABD ile ilişkiler üzerinden görülebilecek bir değersizleşme, kur şoku yaşanma ihtimali dışında şartların olgunlaşmakta olduğu yorumu yapılabilir. Dolayısıyla, piyasa konsensüsü temmuz ayı PPK’sında faiz indirimi olabileceğine işaret etmektedir. Belirttiğimiz fiyat istikrarını tehdit eden olay riskleri, TRY’de tahribat yaratmadan geride bırakılırsa Temmuz’da faiz indirimlerinin başlamasını bekleriz" yorumunu yaptı.

MERKEZ BANKASI DOĞRU ADIM ATTI

Medley Global Advisors Kıdemli Analisti Nigel Rendell ise Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmemesinin doğru bir karar olduğunu söyledi. Rendell, "Faiz indirimi de bekleyenler vardı ama bu yanlış bir hareket olurdu. İstanbul'da seçimler tekrarlanacak, ABD ile yaşanan S-400 sorunu da var. Faizi erken indirmek akıllıca olmazdı, Merkez Bankası da doğru bir adım attı" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar