Fazıl Say 'Gezi Parkı'yla Almanya‘da

Fazıl Say 'Gezi Parkı'yla Almanya‘da
Fazıl Say‘ın Gezi Parkı protestolarını konu alan eserleri Avrupa‘nın da en büyük müzik organizasyonlarından Almanya‘daki Rheingau Müzik Festivali‘nde sahne alacak.

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, sadece Almanya‘nın değil Avrupa‘nın da en büyük müzik organizasyonlarından "Rheingau Main Müzik Festivali"ne "Gezi Parkı"nı anlatarak damgasını vuracak. Festivalin programında "Cesaret" başlığı altında 28 Ağustos'ta yer alan konserlerden ikisinde Say‘ın "Gezi Parkı" eylemlerinden esinlenerek yaptığı besteler "Gezi Parkı 1, Gezi Parkı 2 ve Gezi Parkı 3" icra edilecek.

Gezi Parkı eylemlerinden çok etkilenen ve bu dönemle ilgili belgesellerin yanısıra sanat ve kültür eserlerinin de üretilmesi gerektiğini savunan Fazıl Say, o dönemde Radikal gazetesinde yayınlanan bir söyleşide, bu eserleri şöyle anlatmıştı:

"Gezi’yi üç ayrı eserde anlatıyorum. İlk eserde 30 ve 31 Mayıs günleri yaşananları, ikincisinde 1 ve 2 Haziran günleri yaşananları. Üçüncü eserdeyse sonrasını, ardında kalanları.

İlk eser, Gezi Parkı 1, iki piyano ve orkestra için. 30 ve 31 Mayıs ‘Parktaki bekleyiş’, ormanların sesi, çınarların rüzgârının topluma güç verişi, bin yılların dirilişi gibi. Ve sabah beşteki polis baskını, gaz bombaları, patlamalar, duman ve kaçışan insanlar… Ara sokaklara kaçıp son sözünü söyleyen iki insan. İki piyano bu iki insanı anlatacak, iki kardeşi ya da sevgilileri temsil edecek.

İkinci Gezi Parkı eseri ise solo piyano için. Yani Fazıl Say kendisi çalacak konserlerde… Konumuz, 1 ve 2 Haziran direniş günlerinde sokaklardaki mücadele. TOMA’lar, gaz bombaları, devinim, ritim, ses bombaları, bağırış çağırış, dramatik anlar, kırmızılı kadın gibi ögeler yer alacak içinde. Son eser ise bir şarkı olacak: The Ballade of Gezi Park."

Sanatçının bizzat ve eserleriyle katılacağı "Rheingau Müzik Festivali", Almanya‘nın ortasında, Rhein Nehri‘nin Wiesbaden ile Frankfurt kentleri arasında kalan kuzey kıyısını kapsayan ve şarapçılıkla ünlenmiş bölgede 1987 yılından beri düzenleniyor.

Aralarında "Gülün Adı" filminin birçok sahnesinin çekildiği "Eberbach Manastırı"nın yer aldığı şato ve kilise gibi Almanya‘nın birçok tarihi mekanlarında her yıl hazirandan eylüle kadar süren festivaldeki konserlerde klasikten caza hemen her türde müzik icra ediliyor.

Her defasında dünya çapında ünlü sanatçıların da katıldığı "Rheingau Müzik Festivali"nin büyük ödülü 2013 yılında Fazıl Say‘a verilmişti.

Ünlü piyanist, önümüzdeki aylarda da Almanya‘nın Bremen, Münih, Bonn, Bielefeld, Berlin ve Braunschweig gibi kentlerinde çeşitli konserler verecek.

Öne Çıkanlar