Fazla mesai ücretinin ödenmemesi haklı fesih sebebi

Fazla mesai ücretinin ödenmemesi haklı fesih sebebi
Fazla mesai ücretiniz eksik yatırılıyorsa, ihtar çekip talep edebilirsiniz. Ödenmezse, iş akdini feshedip, mahkemede hakkınızı arayabilirsiniz.

Ücreti ödenmeyen veya eksik ödenen işçi, iş akdini feshedip kıdem tazminatını alabileceği belirtildi. Fazla mesai de ücret kapsamında girerken, mesai ücreti ödenmeyen işçi, bu durumu haklı fesih sebebi sayarak iş akdini feshedebiliyor.

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, fazla mesai ücreti ve istifa hakkına ilişkin sorulan bir soruya şu yanıtı verdi:

Soru: Bir bankada cumartesi- pazar dahil çalışıyorum, aylık ortalama 30 saat üstü fazla mesai yapıyorum. Yıllık fazla mesai sürem 500-600 saat olabiliyor. Mesai ücretimi alıyorum ve her yıl ocak ayında "Fazla çalışmayı kabul ediyorum" diye bir yazı yazıp gönderiyorum. Yasa 270 saatlik fazla mesaiye izin verdiğine göre, yaptığım fazla mesailer için geriye dönük haklarımı alıp iş akdimi feshedebilir miyim? 270 saat üstü mesailer yüzdelik kaç dilim ile hesaplanır?

Yanıt: Yasaya göre fazla mesai süresi günlük 3 saati aşamaz. Yıllık 270 saat sınırı daha çok fiilen fazla mesai ödemediği halde, çalışanlara "Ücrete fazla mesai dahildir" şeklinde belge imzalatılan iş yerleri için geçerli. Yargıtay, bu şekilde belge imzalatılan iş yerlerinde yıllık fazla mesai 270 saatin üzerinde ise aşan süreler için ayrıca fazla mesai ücreti ödenmesi gerektiği yönünde kararlar veriyor.

Fazla mesai ücreti normal saat ücretinin yüzde 50 fazlası şeklinde ödenir. Fiilen yaptığınız fazla mesainin karşılığı olan ücreti tam olarak alıyorsanız, hak iddia edemezsiniz. Ancak, yukarıda anlattığım gibi, fazla mesai ücretiniz eksik yatırılıyorsa, çalışmaya devam ederken ihtar çekip talep edebilirsiniz. Verdiğiniz süre içinde fazla mesai ücretiniz ödenmez ise o zaman iş akdini feshedip, sonrasında arabulucu ve mahkeme yoluyla hakkınızı arayabilirsiniz."

Öne Çıkanlar