'Feyzioğlu'nun sözleri Nusaybin'de uygulandı'

'Feyzioğlu'nun sözleri Nusaybin'de uygulandı'
Hukukçular, TBB Başkanı Feyzioğlu'nun sözlerinin Nusaybin'de uygulandığına şahit olduklarını söyledi.

Nusaybin’de incelemelerde bulunan hukukçular, kentteki ölümlerle ilgili etkili bir soruşturma yürütülmemesi dolayısıyla suç duyurusunda bulunacak.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) üyesi avukatlar, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik 9 Ekim günü başlattığı askeri harekat sonrası 12 kişinin hayatını kaybettiği sınır kenti Mardin'in Nusaybin ilçesinde incelemelerde bulundu. Kentte hayatını kaybedenlerin aileleri ve yaralılarla görüşen avukatlar, nereden geldiği belli olmayan patlayıcılardan kaynaklı yaşanan ölümlerle ilgili soruşturmalara dair değerlendirmede bulundu. 

SADECE BAŞSAĞLIĞI DİLEMİŞ

TOHAV üyesi Avukat Rengin Ergül, ölümlerle ilgili etkili bir soruşturmanın yürütülüp yürütülmediği bilgisini almak için Cumhuriyet Başsavcılığıyla da görüştüklerini aktardı. Nusaybin Devlet Hastanesi Başhekimi ile yapmak istedikleri görüşme talebinin ise gerçekleşmediğini kaydeden Ergül, şu an İlçe Devlet Hastanesi'nin askeri bir hastane izlenimi verdiğini dile getirdi. 

"Türkiye Cumhuriyeti, pozitif yükümlülüğü olarak bu yaşamını yitirenlerin ölümünden sorumluluk taşıyanları tespit etmek zorunda" diyen Ergül, etkili bir soruşturmanın yürütülmesi gerektiğine vurgu yaparak, bunu tespit etmek için kente geldiklerini söyledi. Soruşturmanın Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü bilgisini paylaşan Ergül, "O yüzden soruşturmaya ilişkin detaylı bilgi alamadık. İlçenin idari, yetkili birimleri, savcısı ve kaymakamlığa sadece başsağlığı dilemek için aileleri gezmiş durumda. Biz idari ve yetkili birimlerini görevlerini yapmaya çağırıyoruz" dedi. Savcılıktan aldıkları bilgilere göre, olay yerinden sadece havan mermileri parçalarının toplandığını kaydeden Ergül, "Caddedeki oyuklar zift ile kapatılmış durumda. Aslında şu an bir olay yeri yok. Savcılık olayı birebir yürütmediği için bize sağlıklı bir bilgi veremiyor" ifadelerini kullandı.

SUÇ DUYURUSU

Hukukçular olarak etkili bir soruşturmanın yürütülmesi için çaba göstereceklerini vurgu yapan Ergül, "Başvuruları aldık. Bu doğrultuda suç duyurusunda bulunacağız. Burada bir yaşam hakkı ihlali var. Devleti pozitif hükümlülüğünü yerine getirmeye, etkili bir soruşturma yapmaya çağıracağız. Onun dışında uluslararası kurumlara, Birleşmiş Milletlere (BM), Avrupa Konseyi’ne (AK) acil eylem çağrılarında bulunmayı planlıyoruz. Ailelerden onay aldık ve bunun takipçisi olacağız" diye konuştu.  

HALKIN YAŞAM HAKKI

Kentte daha önceki yıllar ilan edilen sokağa çıkma yasaklarını hatırlatan Ergül, "Savaşa sürüklenmiş bir toplum. İnceleme yaptığımız yerler daha önce abluka ilan edilen ve daha sonra TOKİ yapıları yapılan yerler. Nusaybin yeterince savaş gördü. Burada geçmişteki cinayetler nasıl aydınlatılmadıysa bugün de buna terk etmek istiyorlar. Halkın yaşam hakları garanti altında değil. Havan toplarının nereden geldiği ve neye karşı korunmaları gerektiğine dair bir bilgi verilmiş durumda değil" ifadelerini kullandı.

FEYZİOĞLU’NUN SÖZLERİ

Kentte incelemelerde bulunan ÖHD’li avukat Nurettin Deniz ise, kentte karşılaştığı manzarayı Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun "Devlet sivilleri korumak zorunda değil" sözlerine dikkat çekerek, "Bu tür söylemlerin bugün Nusaybin’de uygulandığına da bizzat şahit olduk. Bu genel olarak bir zihniyetin tezahürüdür" dedi.

Sivil ölümlerin önüne geçilmesi gerektiğine işaret eden Deniz, "Sorunların demokratik, barışçıl ve çeşitli siyasi girişimlerle çözülmesini talep ediyoruz. Bizce hiçbir sorun savaş ve şiddetle çözülemez. Dolayısıyla demokratik yol ve yöntemlerin kullanılması gerekir" diye konuştu. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar