Finlandiya’da kadın sünneti iltica nedeni olabilecek

Finlandiya’da kadın sünneti iltica nedeni olabilecek
Finlandiya Yüksek İdare Mahkemesi, binlerce kadın mülteciyi etkileyecek emsal bir karara imza atarak kadınlar için sünnet edilme riskinin iltica nedeni sayılması yönünde karar aldı.

Somalili bir kadının iltica talebinin Göçmen Bürosu (Migri) ve  İdare Mahkemesi tarafından reddedilmesi ardından kadın, kararın bozulması için Yüksek İdare Mahkemesine başvurmuştu.

Yeni Özgür Politika'da yer alan habere göre, ülkesine iade edilmesi durumunda kendisi ve kızının sünnet edilme riskiyle karşı karşıya kalacağını belirten kadının davasını ele alan mahkeme, bir mültecinin sığınma başvurusu sırasında uluslararası korunmaya neden teşkil edecek tüm nedenleri bildirmesi gerektiğini ifade etti, ancak bir mültecinin, sünnetin uluslararası korunmayı gerektirecek bir insan hakları ihlali olduğunu bilemeyeceğini de belirtti. Ayrıca mahkeme, konunun hassas olmasından kaynaklı mültecilerin, iltica başvurusu sırasında sünnet riskini gündeme getirmekten kaçındığı değerlendirmesini yaptı.

SOMALİLİ KADINLAR RİSK ALTINDA

Tüm bu nedenlerden dolayı kadının konuyu ilk kez Yüksek İdare Mahkemesinde gündeme getirmesinin anlaşılabilir olduğunu belirten mahkeme, genel ve güncel ülke bilgilerine göre Somali’de sünnetin oldukça yaygın olduğunu ve tüm kadınları etkilediğini de kayda geçti.

Göçmen Bürosu’nun iltica başvurusunu karara bağlamadan önce kadın ve kızının ülkelerine iade edilmeleri durumunda sünnet edilme riski olduğunu değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Sınır dışı edilme kararının durdurulmasına ve konunun yeniden ele alınmasına hükmetti.

UNICEF tarafından 2013 yılında yapılan bir araştırmanın sonucu Somali’de kadınların yüzde 98’inin zorla sünnet ettirildiği açıklanmıştı.

Öne Çıkanlar