Kuzey Suriye harekâtında 2. gün: Resulayn'da şiddetli çatışmalar

Kuzey Suriye harekâtında 2. gün: Resulayn'da şiddetli çatışmalar
Tel Abyad ve Resulayn kentlerine TSK OBÜS'lerince gün boyunca ateş edildi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna başlattığı harekât gece boyunca sürerken, Tel Abyad (Gire Spi) ve Resulayn'da (Serekaniye) karşılıklı çatışmalar sabah saatlerine kadar devam etti. Dün akşam saatlerinden itibaren şiddetli çatışmaların yaşandığı Tel Abyad'a sabah saatlerinde onlarca askeri araç sevkıyatı yapıldı.

Öğlen saatlerinden itibaren Tel Abyad ve Resulayn'ı hedef alan top atışları gün boyu devam etti. Tel Abyad'dan da Akçakale merkezine zaman zaman havan topu ve roket atışları yapıldı. Kent merkezinde lastiklerin yakılması nedeniyle gökyüzüne siyah dumanlar  yükseldiği görüldü. ANHA, F-16'ların Tel Abyad kentine yönelik bombardımana yaptığı bilgisini geçti. Anadolu Ajansı, Tel Abyad'ın batısında 7 köyün kontrolünün TSK'nin eline geçtiği iddiasını duyurdu. 

Suriye Milli Ordusu (SMO) adı altında birleşen Türkiye destekli cihatçı grupların Resulayn'a girmesinin ardından kentte çatışmalar yaşandı. ANHA Haber Ajansı, QSD üyeleri ile cihatçılar arasındaki çatışmalarda onlarca cihatçının öldürüldüğünü duyurdu.

Harekât kapsamında askeri hareketliliğin yaşadığı bir diğer yer ise Nusaybin'in karşısındaki Kamışlı ilçesi. Kamışlı'ya da  zaman zaman top atışı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, harekâtta 109 Suriye Demokratik Güçleri (QSD) mensubunun öldürüldüğünü iddia ederken AFP, harekatın ilk gününde en az 8 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Resulayn, Ceylanpınar ve Nusaybin'e atılan havan topları nedeniyle 1'i bebek 2 kişi hayatını kaybetti, 46 kişi de yaralandı. Öte yandan, Türkiye'nin OBÜS atışlarından birinin Resulayn'da bir eve isabet ettiği iddia edildi.

RESULAYN ATEŞ ALTINDA

Rasulayn'da karşılıklı çatışmalar gece geç saatlere kadar devam etti.

Günün ilk ışıklarıyla da Resulayn'da TSK'nin hedef aldığı noktalar OBÜS atışlarıyla vurulurken, bölgeden dumanların yükseldiği gözlendi.

Anadolu Ajansı,Resulayn'da aşiretlerle QSD'nin çatıştığı iddiasını takipçilerine duyurdu.

İNTERNET KESİLDİ

Şiddetli çatışmaların yaşandığı Serêkaniyê’de internet kesildi.

CİHATÇILAR DA GETİRİLDİ

Öte yandan Suriye Milli Ordusu adı altında birleşen Türkiye destekli cihatçı gruplar Fırat Nehri'nin batısından bölgeye giriş yaptı.

ANHA: 3 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

ANHA, Türkiye'den Eyn İsa'ya füze atıldığı iddiasını okuyucularına duyurdu.

Ajans ayrıca, Türkiye'nin Tel Abyad'a giden konvoyu vurduğunu, 3 sivilin hayatını kaybettiği iddiasını duyurdu.

İTALYA VE İRAN'DAN TÜRKİYE'YE ÇAĞRI

İtalya, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyinde ateşkes çağrısı yaptı. İran Dışişleri ise Türkiye'ye, 'Suriye'deki güçlerini geri çekme ve saldırıyı derhal durdurma' çağrısında bulundu.

AVRUPA PARLAMENTOSU'NDA KONUŞULDU

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ehmed, Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen bir toplantıda konuştu. Ehmed, uluslararası güçlere Türkiye'nin harekatını durdurma çağrısında bulundu. 

ABD’nin taahhütlerine sahip çıkmadığını belirten Ehmed, Avrupa Birliği ve BM Güvenlik Konseyi’ni "uçuşa yasak bölge kurmaya ve Türkiye’yi uluslararası hukuku ihlalden ve Suriyelilere topraklarını göç etmeye zorlamaktan cezalandırmaya" çağırdı. 

SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Barış Pınarı Harekâtı gece boyunca havadan ve karadan başarıyla sürdürüldü. Belirlenen hedefler ele geçirildi. Harekât planlandığı şekilde başarıyla devam ediyor" dendi. 

4 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ

Savaş uçaklarının Girê Spî’nin güney doğusunda yer alan Baciliye köyüne düzenlediği hava saldırısında, henüz isimleri öğrenilemeyen 4 sivil yaşamını yitirirken, 4 sivil de yaralandı

3 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ

Saldırıların yoğunlaştığı Dêrik’in Qesir Dîb köyünde de QSD ve TSK arasında çatışmalar yaşanıyor. QSD’nin, Qesir Dîb’in karşısında bulunan TSK üssüne düzenlediği saldırıda, 3 askerin yaşamını yitirdiği, 17 asker ise yaralandığı belirtildi. 

Heyva Sor a Kurd’in Serêkaniyê’deki sağlık noktalarına yönelik bombardımanda 4 sivilin yaralandığı belirtildi.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar