'Fırat'ın doğusunda kartlar yeniden dağıtılıyor'

'Fırat'ın doğusunda kartlar yeniden dağıtılıyor'
Uzmanlara göre diplomasi kapıları henüz kapanmış değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Fırat nehrinin doğusunda Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) yönelik askeri harekatın birkaç gün içinde başlayacağına dair Çarşamba günü yaptığı açıklamanın ardından dikkatler bölge dinamiklerine ve olası operasyon senaryolarına çevrildi.

Ankara, söz konusu operasyonda bölgede bulunan Amerikan askerlerinin hedefte olmadığını vurguluyor. YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri, Suriye'de Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı yürüttüğü savaşta ABD'nin öncelikli yerel müttefiki konumunda.

Pentagon, Türkiye’nin bölgede yapabileceği olası tek taraflı bir operasyonu "kabul edilemez" ve "endişe verici" buluyor ve Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan askerlerini tehlikeye atacağını düşünüyor.

"DİPLOMASİ KAPILARI HENÜZ AÇIK"

Euronews Türkçe’nin görüştüğü uzmanlar, bölgede taraflar arasındaki diplomatik temasların devam ettiğini ve yaklaşık bir hafta içerisinde olumlu veya olumsuz sonuçlanabileceğini belirtiyorlar. Dolayısıyla diplomasi kapıları henüz açık tutuluyor.

Perşembe akşam saatlerinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile telefonda görüşerek, Suriye’deki gelişmeleri ele aldı.

Oklahoma Üniversitesi’nden Suriye uzmanı Prof. Joshua Landis, ABD’nin Türkiye ile bir çatışma istemediğini, keza Washington’un Ortadoğu’daki politikaları açısından Türkiye’nin askeri ve siyasi olarak kilit önemde olduğunu vurguluyor.

"Türkiye’nin daha iddialı bir askeri politikayla ABD’yi Suriye’deki saldırgan politikasından vazgeçirmeye ve YPG'ye yönelik uzun vadeli taahhüdünü gözden geçirmeye yöneltip yönetmeyeceğini ise zaman gösterecek," değerlendirmesinde bulunan Landis, ABD’nin İran ve İran destekli milisleri bölgeden çıkarmak için Suriye’de Kürtleri desteklediğini belirtiyor.

"HAZIRLIK AYLARDIR SÜRÜYOR"

Ortadoğu uzmanı Mete Sohtaoğlu, Türkiye’nin birkaç aydır yaklaşık 500 kilometre uzunluğundaki hat boyunca tank, zırhlı araç ve personel sevkiyatında bulunduğunu ve bir süredir hazırlanmakta olan harekatın planında bölgeye giriş için birkaç senaryo üzerinde çalışıldığını kaydediyor.

ABD’nin kısa süre önce kurduğu ve Türkiye ile ilişkilerin yeniden gerilmesine sebep olan gözlem noktalarından biri, Arap ve Türkmen yoğunluklu Tel Abyad’da bulunuyor.

Türkiye’de özellikle Akçakale’de yoğunlaşan Tel Abyad kökenli Suriyeli sığınmacıların son dönemde kasabalarının Türkiye’nin aracılığıyla YPG’nin elinden geri alınması yönünde protestolar gerçekleştirdiği biliniyor.

"Tel Abyad içinden düz bir karayolu geçiyor. Dolayısıyla bu düz arazi, kolay ele geçirilir nitelikte. Asıl amaç ise Fırat’ın batı yakasındaki Münbiç’in güneydoğusuna inmek. Türkiye oraya kadar ulaşıp bir hat çizerek, bölgede YPG’nin toprak bütünlüğünü bölmeye çalışıyor" diye ekliyor Sohtaoğlu.

Fırat’ın doğusunda hava sahası üstünlüğü Rusya’ya aitken, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Moskova ile koordineli şekilde bölge hava sahasını operasyonları doğrultusunda fiili olarak kullanıyorlar.

"MOSKOVA-ANKARA TEMAS HALİNDE"

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, Perşembe günü yaptığı açıklamada Türkiye'nin Fırat Nehri'nin doğusuna yönelik başlatmayı planladığı operasyona ilişkin olarak, Ankara ile temas halinde olduklarını açıklamıştı.

"TÜRKİYE BÖLGEDE KALICI VARLIK ARAYIŞINDA"

Ancak askeri uzmanlar bir operasyon gerçekleştirilmesi halinde Türkiye’nin bölgeden hemen çekilmeyeceği görüşünde. Sohtaoğlu, Türkiye’nin olası bir operasyonun ardından sınır güvenliğini sağlama hedefi çerçevesinde bölgede Suriye toprakları üzerinde birkaç gözlem karakolu kuracağını belirtiyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kısa süre önce Suriye’nin kuzeyi ile Türkiye sınırı boyunca gözetleme noktaları kurduğunu duyurmuş, söz konusu adımı "Türkiye’nin güvenlik kaygılarını gidermek" şeklinde açıklamıştı.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Fırat’ın doğusunda istikrarı sağlamak üzere 35-40 bin yerel gücün eğitiminin tamamlanması gerektiği yönünde bir açıklamada bulunarak, ABD’nin bölgede bir süre daha varlık sergileyeceğinin ipucunu vermiş oldu.

Fırat’ın doğusuna harekat yapılması durumunda, Ankara, Suriye’ye üçüncü askeri harekatını gerçekleştirmiş olacak.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar