Fitch, 2019'da 400 puan faiz indirimi bekliyor

Fitch, 2019'da 400 puan faiz indirimi bekliyor
Fitch Ratings'in iştiraki Fitch Solutions, Merkez Bankası'nın 2019 yılında 400 baz puan faiz indirime gideceği yönünde tahminde bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Inc.'in iştiraki Fitch Solutions Group Ltd.'nin (FSG) makro araştırma biriminin raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasına ilişkin değerlendirmede bulunuldu.

TCMB'nin gelecek aylarda yabancı fon girişi ihtiyacı ve yurt içi mudilere yönelik TL'yi cazip kılmak için politika faizinin gevşetilmesi yönünde alanı bulunmadığı belirtilen değerlendirmeye göre kurum, yine de 2019 yılında politika faizinde 400 baz puan faiz indirimi bekliyor.

Fitch Solutions'ın değerlendirmesinde TL'nin daha fazla zayıflaması ve sıkı dış finansman koşullarının büyük bir ihtimalle TCMB'nin parasal gevşemeyi ertelemesi anlamına geleceği ifade edildi.

Kurumdan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yabancı yatırımcılardan para girişini özendirmeye gerek duyduğu ve lokal tasarruf sahipleri için TL’nin çekiciliğini artırmaya gerek duyduğu göz önüne alındığında TCMB’nin önümüzdeki aylarda politika faizini gevşetecek alanı pek yok.

İstanbul’da muhalefetin kazandığı seçimlerin sonuçlarına itirazların devam etmesi siyasi belirsizliğin daha da artmasına yol açtı.

Döviz rezervlerinin gerilediği ve ekonominin iyi yönetilmediği kaygıları TL’nin seçimler öncesi ve sonrası (öncekilere kıyasla) daha sert değer kaybetmesine yol açtı.

Ekonomideki bozulma ve enflasyon baskılarının azaldığı göz önüne alındığında şu anda yüzde 24’te olan politika faizinin bu yıl 400 baz puan düşürüleceğini tahmin ediyoruz.

Ancak TL’deki zayıflık ve yurt dışından sağlanan fonlamadaki kırılganlık büyük ihtimalle TCMB’nin para politikasını gevşetmesini daha uzun bir süre ertelemesine yol açacak.

Çekirdek enflasyon hedeften oldukça uzak olmaya devam ediyor; TCMB, baz etkisi yılın ikinci yarısında enflasyonda düşüş yaratana kadar faiz indirmeye isteksiz olabilir." (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar