Fitch: ABD ile Türkiye'nin S-400 ilişkisini izliyoruz

Fitch: ABD ile Türkiye'nin S-400 ilişkisini izliyoruz
Fitch Ratings Direktörü Gamble, dış finansmanın yanı sıra jeopolitik riskler bulunduğunu belirtti, S-400'ün ana odak noktalarından biri olduğunu söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Direktörü Paul Gamble, Bloomberg HT yayınına katılarak Türkiye ile ilgili soruları cevaplandırdı. 

Gamble, Türkiye'nin negatif olan not görünümünün 'stabil'e yükselmesi için sürdürülebilir ekonomik düzenlemeler gerektiğini ve enflasyonun düşmesi gerektiğini belirtti. Kredi notundaki risklere değinen Gamble, siyasetle ilişkili risklere, seçim riskine dikkat çekti, büyüme modelinde bazı zayıflıklar olduğunu ifade etti.

Gamble, "Dış finansman koşullarında kötüleşme olur mu izliyoruz, bunun yanı sıra jeopolitik riskler de var. ABD ile Türkiye'nin S-400 konusundaki ilişkileri de bizim için ana odak noktalarından biri" diye konuştu.

Seçimsiz sürecin Türkiye için yapısal reform adına önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Gamble, "Seçimsiz dönem Türkiye'ye reform programını uygulamak için pencere açacak. Ekonomik büyüme bu dönemde güçlendirilebilir, enflasyonun düşmesi ve dengesizliklerin gidermesi açısından da önemli bir dönem olabilir" değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE'NİN NOTUNU MAYISTA TEYİT ETMİŞTİK

"Bazı kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında tutarken Fitch'in iki kademe altında tutması baskı oluşturuyor mu" sorusuna, "Hayır baskı yaratmıyor. Biz şeffaf bir metodolojimiz var. Türkiye'nin notunu zaten mayısta teyit etmiştik" yanıtı verdi.

Gamble, kasım ayında Türkiye'nin kredi notunu tekrar değerlendirmeye alacaklarını da sözlerine ekledi.

Fitch Ratings Yönetici Direktörü Edward Parker da bu haftaki açıklamasında Türkiye'de enflasyonun düşüşünün hızlanmasını beklediklerini söylemişti.

Fitch, geçen ay Türkiye’nin "BB" olan uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu ve "negatif" not görünümünü teyit etmişti (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar