Fitch'ten Türkiye'ye faiz kararı uyarısı

Fitch'ten Türkiye'ye faiz kararı uyarısı
Fitch, zayıf para politikası kredibilitesi ve reel faizlerdeki büyük düşüşün, Türkiye'nin BB- olan kredi notu üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, zayıf para politikası kredibilitesi ve reel faizlerdeki büyük düşüşün, Türkiye'nin "BB-" olan kredi notu üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dünkü 75 baz puanlık indiriminin ardından politika faiz oranının Haziran 2019’daki yüzde 24 seviyesine göre yarıdan fazla gerilediğine işaret eden Fitch, bu süreçte ekonomideki iyileşme, enflasyondaki gerileme, cari dengedeki iyileşme, ABD yaptırım riskinde azalma ve küresel finansman koşullarındaki gevşemenin desteğiyle TL’nin dolar karşısında 5.49-5.98 bandında istikrarlı kalmayı başardığını ifade etti.

YÜKSEK DIŞ FİNANSMAN İHTİYACI

Fitch, bununla birlikte, yüksek ve volatil enflasyon, zayıf para politikası kredibilitesi ve reel faiz oranlarında Haziran’dan bu yanaki sert düşüşün, piyasada yeniden oynaklık risklerinin artmasına zemin hazırladığını belirtti.

Hala devam eden yüksek dış finansman ihtiyacı, jeopolitik şoklar ve yaptırım risklerinin ise Türkiye’nin temel krılgınlıkları olmaya devam ettiği belirtildi.

Notta, faizlerin Haziran 2019'dan beri yaklaşık yarıya inmesine rağmen liranın ekonomik toparlanma, düşük enflasyon, cari denge ayarlanması, ABD yaptırım riskinin azalması ve küresel finansman koşullarındaki genişlemeden destek bularak görece durağan seyrettiği ifade edildi.

Buna karşın volatil enflasyon, zayıf para politikası kredibilitesi ve reel faizlerin sert bir şekilde sıkışmasının piyasada yeniden volatilite riskine neden olduğu belirtilen notta, Türkiye'nin 2020'de yaklaşık 170 milyar dolar ile yüksek dış finansman ihtiyacını sürdürdüğünün altı çizildi. Ayrıca Türkiye'nin jeopolitik şoklara karşı hassas olduğu belirtilirken yaptırım riskine dikkat çekildi.

Fitch Türkiye'de enflasyonun 2021 sonunda yüzde 10 seviyesinde kalmasını bekliyor. Kurumun notunda ekim 2018'de görülen yüzde 25.2'lik zirvenin ardından yaşanan sert düşüşte baz etkisi, TL'deki toparlanma ve enflasyon beklentilerinin etkili olduğu belirtildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar