Fransa 6. kez genel grevde

Fransa 6. kez genel grevde
Fransa’da Başbakanlık, grevlerin maliyetinin 1 milyar Euro’yu geçtiğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından dayatılan emeklilik reformunda hükümetin ortalama emeklilik yaşını 64 olarak belirleme şartını ‘geçici’ olarak geri çekmesine rağmen sendikaların kararlı duruşu sürüyor. Ülke genelindeki grevler 43 gündür devam ediyor. Ülkede bugün 6. kez genel greve gidiliyor.

ANF’nin haberine göre hükümetin bu ay sonunda sendikalar ve işveren temsilcileriyle başlatacağı görüşmeler öncesinde özellikle ulaşım sektöründeki grevler devam ediyor. Ülke genelindeki hızlı tren (TGV) ile bölgesel TER seferlerinin en az beşte biri, Paris çevresindeki bölgesel tren seferlerinin ise dörtte biri iptal edilmiş durumda.

5 ARALIK’TAN BU YANA SÜRÜYOR

Fransa’da 5 Aralık’tan bu yana emeklilik reform planlarına karşı sendikalar ve öğrenci birlikleri öncülüğünde kararlı bir duruş sergileniyor. Kimi sendikaların bazı şartlar altında reforma olur verme yönündeki duruşlarına rağmen özellikle CGT ve FO gibi sol sendikalar ile UNEF gibi öğrenci birlikleri taviz verilmemesinden yana.

Hükümetin çalışılan dönemdeki kazanılan maaşlara göre puan sistemine geçilmesini istediği emeklilik sisteminde, tam maaş alabilmek için ise en az 64 yaşına kadar prim ödenmesi şartı getiriliyor. Ancak grevler sayesinde hükümet, şimdilik bu şartın erteleneceğini duyurmuştu.

Macron’un taviz vermeye yanaşmadığı bu şartlarda bir emeklilik yasasının hayata geçirilmesi halinde ise, çalışma yaşamında belli dönemler işsiz kalmış bireyler düşük emeklilik maaşlarına mahkûm olacak.

1 MİLYAR EURO

Fransa’da Başbakanlık, emeklilik reformunu protesto etmek için başlatılan grevlerin maliyetinin 1 milyar Euro’yu geçtiğini açıkladı.

Euronews’in haberine göre, Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ulusal Demir Yolları İdaresi’nin (SNCF) zararı 850 milyon Euro, Paris Bölgesi Toplu Taşıma İdaresi’nin (RATP) zararının ise 200 milyon Euro olduğu bildirildi.

Diğer kentlerdeki toplum taşıma araçlarının da greve gittiği dikkate alındığında 42 gündür süren grevin zararının 1 milyar Euro’dan oldukça fazla olduğu tahmin ediliyor.

Fransa hükümetin, emeklilik reformunda işçilerin tam emeklilik maaşı alabilmesi için öngörülen 64 yaş uygulamasından geçici olarak vazgeçildiğini açıklamasına rağmen ulaştırma sektörü çalışanlarının başlattığı grev sürüyor.

Hükümet, emeklilik sistemine tek bir düzen getirilmesi, çeşitli sektörlere tanınan ayrıcalıkların ve 42 emeklilik türünün kaldırılması konusunda geri adım atmıyor. 

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar