Sarı Yelekliler sokakta: Fransa genelinde bin kişi gözaltına alındı

Sarı Yelekliler sokakta: Fransa genelinde bin kişi gözaltına alındı
Fransa'da polis, bariyerleri zorlayan göstericilere tazyikli su, biber gazı ve sis bombası ile müdahale etti.

Fransa'nın başkenti Paris'te, akaryakıt zamlarını protesto etmek için başlattıkları gösterileri yeni taleplerle yaklaşık bir aydır sürdüren Sarı Yelekliler'in düzenlediği gösterilerde 1000 kişi gözaltına alındı, 272 kişi tutuklandı.

Polis Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un istifa etmesi talebiyle Elysee Sarayı'na yürümek isteyen göstericilere göz yaşartıcı bombalarla sert şekilde müdahale ederken, yaşanan çatışmalarda bin kişi yaralandı.

Yaralananlardan 222'sinin polis olduğu öğrenildi. Şanzelize Caddesi'nde "Macron istifa" ve "Koyun değiliz" şeklinde slogan atan göstericiler iş yerlerini korumak için döşenen tahta plakaları ateşe verdi.

Fransa Başbakanı Edouard Phillippe, 4 Aralık’ta yaptığı açıklamada akaryakıta ilişkin 1 Ocak’ta uygulamaya girmesi planlanan vergilerin altı ay boyunca geçici olarak ertelendiğini açıklamış; fakat söz konusu ertelemenin olumsuz tepki almasıyla Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zammın tamamen iptal edildiğini duyurmuştu.

Açıklamaların eylemlerin etkisini azaltacağı düşünülüyordu ancak bugün Fransa genelinde gerçekleştirilen olan protestolar bugüne kadarki en sert çatışmalara sahne oldu. 8 bini Paris’te olmak üzere toplam 89 bin polisin görev aldığı eylemler nedeniyle Eyfel Kulesi, çeşitli mağaza ve müzeler açılmadı.

Fransa'da hükümet, geri adım atsa da, Sarı Yelekliler hazırladıkları 42 maddelik listedeki diğer isteklerinin de karşılanmasını talep ediyor.

İLGİLİ HABER: İŞTE SARI YELEKLİLER'İN 42 TALEBİ

CANLI YAYIN

Russia Today France, başkent Paris'te yaşananları canlı yayınla aktarıyor:

DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

Cumartesi günleri yapılan geniş katılımlı eylemlerden en kalabalığı ve en sert müdahalalere sahne olan protestolara ilişkin yaşananlar dakika dakika şöyle:

22:30 Fransa içişleri Bakanı Christophe Castaner, Fransa genelinde geniş güvenlik önlemlerinin yarın da devam edeceğini duyurdu. Castaner gözaltı sayılarına ilişkin de veriler paylaştı. Buna göre Paris’te 617, ülke çapında ise 974 kişi gözaltına alındı. Bin 385 kişi ise kontrol altında.

22:15 İçişleri Bakanı Castaner'ın verdiği sayılara göre, 118 eylemci ve 17 güvenlik görevlisi yaralandı. Paris’te 10 binden fazla, ülke çapında ise 125 bin civarında eylemci olduğu belirtildi. 

17:00 Ülke genelinde açıklananan rakamlara göre gözaltına alınanların sayısı 1000’i aştı.

16:19  Yalnızca başkent Paris’teki gözaltı sayısı 651 oldu.

15:59 Sarı Yelekliler eylemleri sırasında yayın yapan TRT muhabirine tepki gösteren Türkiyeli bir Sarı Yelekli, "Kendi ülkelerinde hiçbir gösteriyi vermeyen, hiçbir işçi ölümünü haber yapmayan TRT Fransa'yı haber yapıyor. Macron da gidecek, Tayyip de gidecek, siz de gideceksiniz" dedi.

 

14:45 Paris'teki gösterilerde gözaltı sayısı 548'e, tutuklama sayısı 272'ye çıktı.

14:26 Sarı Yelekliler'e polis müdahalesi sırasında bir kişi gözünden yaralandı.

 

14:08 Polis Zafer Takı çevresinde yeniden gazlı müdahaleye başladı,

13:19 Fransa Başbakanı Edouard Philippe: 481 kişi gözaltına alındı, 211 kişi tutuklandı. 

12:52 Gözaltıların sayısı 343'e çıktı.

 

12:25 Polis ara sokaklarda göstericilere biber gazıyla müdahale ediyor.

12:22  Sarı Yelekliler'e yönelik gözaltılarda sayının 320'ye çıktığı öğrenildi.

12:18 Fransız polisi göstericilere ara sokaklarda yer yer müdahale ediyor.

11:42 Zafer Takı'ndan Elysee Sarayı'na yürümek isteyen grupla polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

11:00 Sarı Yelekliler başkent Paris'te Zafer Takı önünde toplanmaya başladı.

09:30 Sarı Yelekliler'in eylemleri öncesinde polis 32 kişiyi gözaltına aldı.

İLGİLİ HABER: SARI YELEKLİLER: PERDE AÇILDI, DEVAM EDİYORUZ

'BİR CANAVAR YARATTILAR'

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Sarı Yelekliler hareketinin protesto gösterilerinde şiddete müsamaha göstermeyeceklerini söylemişti. 

Castaner, "Hükümet karşıtı protestolar bir canavar yarattı" demişti. 

Christophe Castaner, Cuma günü yaptığı açıklamada, "radikal unsurların" yarınki gösterilere sızma olasılığı olduğunu söylemişti.

"Radikal örgütlerin Cumhuriyet'i devirmeye çalıştığını" belirten Castaner, öfkelerini anladıkları barışçıl göstericilerle aşırı gruplar arasında farklar olduğunu belirtmişti.

Castaner, barışçıl göstericilerin kaygılarını dikkate aldıklarını ve akaryakıt vergisi zammını iptal ettiklerini hatırlatmıştı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar