'Sarı Yelekliler' yeniden sokakta: 107 gözaltı

'Sarı Yelekliler' yeniden sokakta: 107 gözaltı
Hükümetle yapılan müzakerelerden sonuç çıkmayınca sokaklar yeniden hareketlendi. Gösterilere mesafeli duran sol sendikalar da sokağa çağrı yaptı.

Fransa'da 'Sarı Yelekliler' adı altında örgütlenen eylemciler, motorin fiyatlarının yüzde 20'den fazla artması, vergilerin yükseltilmesi ve hayat pahalılığına karşı iki haftadır ülke genelinde gösteriler düzenliyor. Taşradan başlayan eylemler kent merkezlerine doğru yayıldı. 'Sarı Yelekliler'in eylemleri, Macron'un 18 aylık cumhurbaşkanlığı sürecinde karşılaştığı en büyük protestolardan biri olarak değerlendiriliyor. 

İLGİLİ HABER: 'SARI YELEKLİLER'İN PROTESTOSU BRÜKSEL'E SIÇRADI

İLGİLİ HABER: SARAYA YÜRÜMEK İSTEYEN 'SARI YELEKLİLER'E GAZ BOMBASI

 

Geçtiğimiz hafta 'Sarı Yelekliler' hareketi adına "sözcüler" belirlenmiş ve bu sözcüler Fransız hükümetiyle müzakerelerde bulunarak taleplerini dile getirmişti. Ancak görüşme olumsuz sonuçlanmıştı. Bunun üzerine gösteriler yeniden başladı. Bugüne kadar gösterilere mesafeli duran 'sol' da sokağa çağrı yaptı. Ülkenin en büyük sendikalarından Fransa Genel İş Sendikası (CGT) çağrının ardından bugün eylemlerde yer aldı.

Reuters haber ajansı Paris’te 2 bin ülke genelinde ise 31 bin kişinin gösteriler yaptığını duyururken, polisin 81 kişiyi gözaltına altına aldığını belirtti. Fransız polisi Paris'te geçen hafta olduğu gibi bugün de sokağa çıkan göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. İçişleri Bakanlığı kaynakları sabah saatlerinde yaptıkları ilk açıklmada  39 kişinin gözaltına alındığını belirtmişti.

107 GÖZALTI, 10 POLİS YARALI

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, protestolar sırasında 107 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Philippe ayrıca 5 bin 500’ü Paris’te olmak üzere ülke genelinde 36 bin kişinin eylemlere katıldığını aktardı.

Paris polis sözcüsü Johanna Primevert de ‘göstericilere müdahale sırasında’ 10 polisin yaralandığını duyurdu.

BRÜKSEL'DE DE SOKAKTALAR

Eylemler Brüksel sokaklarında da devam ediyor. Sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar üzerine Brüksel'in çeşitli noktalarında binlerce Sarı Yelekli sokağa çıktı.

Paris'in en ünlü bulvarındaki restoranların ve butiklerin camlarına metal bariyerler ve kontrplak levhalar kuruldu. Champs Elysees trafiğe ve yayalara kapatıldı. Fakat eylemciler barikatlar kurarak ve gaz maskeleri kullanarak polis müdahalesinden kendini korumaya çalışıyor. Son anketlere göre Fransızların yüzde 77'si bu protestoları destekliyor. 

 

İKİ KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ BELİRTİLİYOR

Fransa genelindeki protestolarda 2 kişinin hayatını kaybettiği, 141'i güvenlik görevlisi 780 kişinin yaralandığı ve 794 kişi gözaltına alındığı belirtilmişti. 

Öne Çıkanlar