Fransız sendikadan grevlere Noel tatilinde ara verme çağrısı

Fransız sendikadan grevlere Noel tatilinde ara verme çağrısı
Fransa'da ülke çapında iş bırakma eylemlerine sonradan katılan CFDT sendikası, Noel ve yılbaşı tatillerinde grevlere ara verme çağrısında bulundu.

Fransa'da ülke çapında başlayan genel grev, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik reformuna karşı farklı sektörden sendikaların ortak kararı sonucu 10 gündür devam ediyor. Ulaşım sektöründen çalışanların da katıldığı grev, 24 Aralık Noel gecesini akrabaları ile geçirmek için yolculuk yapacak Fransızların ulaşımını nasıl gerçekleştireceği sorusunu ortaya çıkardı.

Duruma Fransa Demokratik İşçi Konfederasyonu (CFDT) Başkanı Laurent Berger'den destek geldi. Berger, katılımcılara greve Noel günü ara verilmesi için çağrıda bulundu. Noel için greve ara verilmesi gerektiğini dile getiren Berger, "Faturayı vatandaşlara kesmeyelim" dedi.

Sendika, hükümetin önerdiği emeklilik reformu tasarısını değiştirmezse ocak ayında yeni eylemlerde bulunacaklarını açıkladı.

Reform taraftarı olan CFDT sendikası 5 Aralık'ta başlayan süresiz genel grevlere ilk başta katılmamış fakat geçtiğimiz hafta salı günü "kırmızı çizgi"nin geçildiğini belirterek üyelerini toplu gösterilere katılmaya davet etmişti.

CFDT Genel Sekreteri Laurent Berger, Journal du Dimanche'a yaptığı açıklamada, "CFDT demiryolu işçileri tatil zamanında bir blokaj istemiyor. Eğer taslakta değişikliğe gidilmezse, CFDT ocak ayında eylemlerine devam edecek" sözlerini kullandı.

Faturanın yolculara kesilmemesi gerektiğini belirten Berger insanların tatil dönemini sevdikleriyle geçirememesi kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Öte yandan, grevlerin başlamasındaki ana aktör olan Fransa'nın en büyük sendikası CGT, perşembe günü hükümetin reform planını tamamen geri çekmemesi halinde Noel tatilinde greve ara vermeyeceklerini açıklamıştı

Başbakan Edouard Philippe ise önümüzdeki hafta sendikalarla buluşacağını ve herkesten Noel öncesi sorumluluk almasını isteyeceğini belirtti.

Fransız perakendeci ve otel işletmecileri de ulaşım işçilerinin grevinin uzaması halinde kendileri için hayati olan Noel sezonunda büyük zarar görebileceklerini açıkladı.

Öte yandan, geçtiğimiz hafta Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) Noel için greve ara verilmesini talep etmiş, Genel İşçi Sendikası (CGT) ara verilmeyeceğini duyurmuş, Fransa Ulaştırma Bakanı Elisabeth Borne ise bu durumu "sorumsuzluk" olarak nitelendirmişti.

Öne Çıkanlar