Oktay ve Çavuşoğlu Yeni Zelanda'daki o camiye gitti

Oktay ve Çavuşoğlu Yeni Zelanda'daki o camiye gitti
Yeni Zelanda'da iki camiye yönelik düzenlenen saldırılarda 50 kişi hayatını kaybetmişti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeni Zelanda’da iki camiye yönelik saldırıda 50 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin de yaralandığı Christchurch kentine gitti. Saldırının gerçekleştiği Nur Camisi'ne giden Oktay ve Çavuşoğlu olayda hayatını kaybedenler anısına çiçek bıraktı.

Christchurch kentindeki camiye gelişlerinde yetkililerce karşılanan Oktay ve Çavuşoğlu, saldırıyla ilgili soruşturmayı yürüten polislerden bilgi aldı.

Daha sonra saldırının yaşandığı cami önüne karanfil bırakan Oktay ve Çavuşoğlu, burada hayatını kaybedenler için dua etti. 

El Nur Camisi'ni ziyaret ettikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Oktay ve Çavuşoğlu, temasları hakkında bilgiler verdi.

Türkiye heyeti, daha sonra, kentteki Şehitler Köprüsü'ne çelenk bıraktı. Oktay, burada şu açıklamalarda bulundu: 

"Çanakkale, savaştan dostluğun çıktığı ender olaylardan birisi. Yeni Zelanda askeleri de orada ve ilişki başlıyor. Bizim açımızdan zaferle sonuçlanan, Çanakkel'yi geçilmez kılan bir savaş ama oradan bir dostluk doğuyor Avustalya ve Yeni Zelandalılarla. 

Burası Yeni Zelandalıların töreleri yaptıkları yer. Çelenk bırakmak, hatırlmak istedik. Dostluğa da vurgu yapmak istedik. 

Umarız ki böyle bir büyük savaş bir daha yaşanmaz ve buralardan dersler çıkarmalıyız. Ancak yaşananlar gösteriyor ki dünya bu dersleri çıkarmış değil.

İslam düşmanlığına dönüşen söylemlerin bırakılması lazım. Terörist Müslüman değil ama biz Hristiyan terörü demiyoruz, demeyeceğiz de. Birisi derse de biz reddedeceğiz. 

Biz bu terör eylemini, tek bir kişinin yapabileceğine inanmıyoruz. 74 sayfalık adına manifesto denen şeyin, Cumhurbaşkanımızı doğrudan hedef alıyor. Böyle bir dökümanın bir kişi tarafından hazırlnıp eylemin gerçekleşmesinin mümkün olmadğını düşünüyoruz. Gerekli çalışmalar yapılıyor..."

İLGİLİ HABER: YENİ ZELANDA SALDIRISINDA SOSYAL MEDYA GÖZALTISI

İLGİLİ HABER: YENİ ZELANDA, CAMİ SALDIRILARININ ARDINDAN SİLAHLANMA YASASINI DEĞİŞTİRİYOR

'ADI MÜSLÜMAN OLSAYDI...'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, saldırının hemen ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatları üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yeni Zelanda'ya gittiklerini belirtti. 

Temasları kapsamında Yeni Zelanda'nın Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Christchurch'ten sorumlu bir bakanla görüştüklerini aktaran Oktay, daha sonra da Yeni Zelanda Müslüman Dernekleri Federasyonu ve üyeleri ile saldırının gerçekleştiği sırada hutbede olan El Nur Camisi'nin imamıyla görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlattı. 

Yeni Zelanda Müslüman Dernekleri Federasyonu üyeleriyle yaptıkları görüşme sırasında olayın şahitleriyle bir araya geldiklerini ifade eden Oktay, "Onlar da ilk defa konuşma fırsatı buldukları için kendi içimizde bir duygu seli yaşadık. Kolay değil 50 şehidimiz ve yaralılarımız var. Bugün de buradaki Türkiye vatandaşlarımızla birlikte olduk" ifadelerini kullandı.

Fuat Oktay, "Biz bunu Türkiye'de de söyledik, burada bir kez daha söylüyoruz. Terörün dini, dili, ırkı coğrafyası yoktur. Şimdi terörist demeye bile dili varmayanlar için bunu özellikle söylüyorum; bu silah şöyle veya böyle bir Müslüman adı Müslüman olan birisinin elinde olsaydı bugün dünyada kopan fırtınayı siz düşünesiniz. Dolayısıyla bizim için terörist, teröristtir. Teröristin hiçbir şekilde dini, dili, ırkı, benim teröristim, senin teröristin diye bir şey yoktur. Biz buradan bu sesi bir kez daha hem de olayın olduğu yerden bütün dünyaya bir kez daha iletmek istiyoruz. Terör her yeri ve herkesi vurabilecek bir bela. Dolayısıyla bu belaya da ortak bir şekilde cevap vermek, ortak bir dil kullanmak son derece önemli" dedi.

TÜRKİYELİ YARALILARIN DURUMU

Daha sonra hastanede, aralarında üç Türkiye vatandaşının da bulunduğu yaralıları ziyaret ettiklerini anlatan Oktay, "Hepsinin durumu iyiye gidiyor şu anda aldığımız bilgilere göre. Zekeriya'nın (Tuya) durumu biliyorsunuz biraz kritikti ama daha iyi olduğunu; aldığımız bilgilere göre daha stabil olduğunu gördük. Babası ve kardeşi de bizimle gelmişti, onlar da yanındalar. Diğerlerinin aileleri de Mustafa (Boztaş) ve Temel'in de (Ataçocuğu) aileleri yanında. Diğer yararları da ziyaret ettik, genel bilgiler aldık hastanede. Yaralıların hepsine gereken her türlü yardım yapılıyor Yeni Zelanda tarafından" diye konuştu.  (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar