Özgürlükçü Demokrasi davasında tahliye yok

Özgürlükçü Demokrasi davasında tahliye yok
Özgürlükçü Demokrasi gazetesi sahibi, yazı işleri müdürü ve editörlerinin yargılandığı davada 5 gazetecinin tutukluluğunun devamına karar verildi.

Kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 5'i tutuklu 14 çalışanının yargılandığı davanın ikinci duruşması İstanbul 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu yargılanan gazetenin Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul, İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve editörler Mehmet Ali Çelebi, Rayhan Hacıoğlu ile Hicran Urun duruşmada hazır bulundu. Gazeteciler elleri kelepçeli bir şekilde duruşma salonuna getirildi. Tutuksuz gazeteciler Ramazan Sola ve Pınar Tarlak'ın da hazır bulunduğu duruşmayı CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDK yöneticileri ve tutukluların aileleri izledi.

'TEK DELİL YAPTIĞIMIZ HABERLER'

Kimlik tespitinin ardından söz alan Reyhan Hacıoğlu, "Bizim şahsımızda gazetecilik yargılanıyor. Hakikat savunuculuğunu yapan gazetecileriz. Bütün haberlerimizin kaynakları vardır, gerçeklere dayanır. 8 aydır tutuklu bulunuyoruz. Tek delil yaptığımız haberler" dedi.

'ÖRGÜT ÜYESİ OLMADIĞIMIZI SİZ DE BİLİYORSUNUZ'

Tutuklu gazeteci Hicran Urun da iddia makamının kendisini 'Örgüt üyesi' şeklinde suçladığını hatırlatarak, "Buna yönelik delillerde Kürtçe şarkılar ve masa başında çalışırken çekilen bir fotoğraf. Bunların örgüt üyeliği için delil olamayacağı çok açık. Her şey çok kolay terörize ediliyor. Bugün 'soğan terörü', 'boşanma terörü' gibi her şey terörize ediliyor. Örgüt üyesi olmadığımızı siz bizden çok daha iyi biliyorsunuz" diye konuştu.

'8 AYDIR ÖZGÜRLÜĞÜM TUTUKLU'

Ardından söz alan gazetenin Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul da kendilerine açılan davanın gazetenin yayın politikasına yönelik olduğunu dile getirdi.

Gazeteci Mehmet Ali Çelebi de, "Bilirkişi raporunda görüldüğü gibi bana dair hiçbir şey söz konusu değil. Raporda günlük bir kaç sohbet yer alıyor. Suç unsuru olarak adlandırılacak bir şey yok" dedi. Çelebi, "Gazetecilik, basın ve ifade özgürlüğünün bu şekilde değerlendirilmesini bu coğrafya hak etmiyor. 8 aydır özgürlüğüm tutukludur. Hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunuyoruz. Özgürlükler ve demokrasi için gazetecilik yargılanmalarının durdurulmasını istiyorum" diye konuştu.

Gazetenin İmtiyaz Sahibi İshak Yaşar da 8 aydır tutuklu olduğunu ve ciddi rahatsızlıklarının bulunduğunu dile getirdi.

Tutuksuz yargılanan gazetenin şoförü Ramazan Sola da, adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını talep etti.

Dijital materyaller üzerinden hazırlanan bilirkişi raporunun dosyaya pek bir etkisinin olmadığını dile getiren avukat Özcan Kılıç, "Bu gazetede sadece Efrin konusu yer almıyor. Açın bakın birçok haberi bulursunuz ama sanki sadece Efrin haberleri yapılmış gibi gösterilmiş" diye konuştu. Kılıç, "Haberleri kim yapmışsa sahipleniriz ama şemanız çok yanlış" dedi.

Avukatların savunmasının ardından iddia makamı, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağından 5 gazetecinin tutukluluk halinin devamını istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, iddia makamının talebini kabul ederek, tutuklu bulunan gazetecilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma 21 Şubat 2019'a ertelendi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar