Gazetecilerin yargılandığı duruşma salonunda telsiz sesleri

Gazetecilerin yargılandığı duruşma salonunda telsiz sesleri
Gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir'in sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılandığı dava ertelendi.

ARTI GERÇEK - Gazeteciler ile HDP yöneticilerinin Afrin paylaşımları nedeniyle yargılandığı davaya bugün devam edildi. Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş, gazeteci Hayri Demir, insan hakları savunucusu Nuray Çevirmen ile HDP'lilerin de içinde olduğu 11 kişinin tutuksuz olarak yargılandığı davanın ikinci duruşması Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık avukatları, duruşma salonunda polislerin telsiz seslerinin geldiğini belirterek, bunun adil yargılanma hakkının ihlali olduğunu belirtti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Sinan Sinan Tartanoğlu, Hürtaş ve Demir'in gazeteci arkadaşları ile HDP Ankara il örgütü yöneticilerinin de takip ettiği duruşmada ilk olarak mahkeme heyeti, sosyal medya paylaşımlarının tarihlerinin tespiti için Emniyet'ten istenen belgenin geldiğini duyurdu.

Ardından sanıklar söz aldı.

Emniyet'ten gelen belgeleri henüz görmediğini belirten Sibel Hürtaş, sadece iddianameye konu olan tweetlerin dosyaya konulduğunu, ancak lehte ve aleyhte tüm delillerin toplanması gerektiğini ifade ederek, diğer paylaşımlarının da dosyaya eklenmesini istedi.

OPERASYON ÖNCESİ PAYLAŞIMLAR NEDENİYLE YARGILANIYOR

Gazeteci Hayri Demir de dosyaya eklenen belgeye göre, yaptığı paylaşımların Afrin operasyonundan önce olduğuna dikkat çekerek, operasyon öncesi paylaşımları nedeniyle yargılandığını belirtti. Söz konusu paylaşımların haber bilgileri olduğunun altını çizen Demir, "Yapılan paylaşımlar gazetecilik faaliyetleri kapsamındadır" dedi.

'YAPTIĞIM TEK ŞEY BARIŞ İSTEMEKTİ'

Lezgin Tekay ise 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla yargılandığını, ancak paylaşımlarında herhangi bir örgütün ismi ya da sembolünün yer almadığını belirtti. Tekay, "Yaptığım tek şey barış istemekti" ifadesini kullandı.

Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlerini talep etti.

Sanıklar savunma yaparken mahkeme heyeti başkanı Muhammet Karaca'nın sık sık sözlerini kestiği ve beyanlarını tutanağa geçirmediği görüldü.

Ardından avukatlar adına ortak beyanda bulunan Nuray Özdoğan, sanıkların duruşmalardan vareste tutulmalarını ve dosyaya gelen belgeleri incelemek için ek süre talep etti.

TELSİZ SESLERİ TUTANAĞA GEÇİRİLMEDİ

Avukat Arkın Hürtaş, usüle ilişkin söz almak istedi. Ancak mahkeme başkanı, dinlemeden kararı açıkladı. Diğer avukatlar da "Savunma hakkı kısıtlanıyor" diyerek hakimi eleştirdi. Bunun üzerine söz alan Avukat Arkın Hürtaş, duruşma salonunda polislerin telsiz seslerinin geldiğini, bunun adil yargılanma hakkının ihlali olduğunu belirterek, durumun tutanaklara geçirilmesini istedi.

Heyet Başkanı Karaca ise duruşma salonunda telsiz sesi duyulmadığını tespit ettiklerini belirtti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek, duruşmayı 22 Ocak 2019 tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU?

Afrin operasyonunun devam ettiği günlerde Ankara'da yapılan ev baskınlarında 11 kişi sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınmış, 4 günlük gözaltı sürecinin ardından iki kişi tutuklanırken gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir'in de aralarında olduğu 9 kişi serbest bırakılmıştı. Savcılığın hazırladığı iddianamede 11 kişi hakkında 'Örgüt propagandası yapmak' ve 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamalarından 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Tutuklu bulunan 2 kişi de ilk duruşmada tahliye edilmişti.

İddianamede Sibel Hürtaş'a yönelik suçlamaların 'delilleri' arasında Hürtaş'ın oğlunun 1 yaşındayken Hrant Dink anmasında çekilen fotoğrafı, Man Adası belgeleri paylaşımı ve sunduğu programın Twitter'daki duyurusu bulunuyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar