Gazetecilerin yargılandığı Redhack davası ertelendi

Gazetecilerin yargılandığı Redhack davası ertelendi
6 gazeteci, Albayrak'ın maillerini haberleştirdiği için yargılanıyordu.

Redhack tarafından yayınlanan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın e-maillerini haberleştirdikleri için yargılanan 6 gazetecinin duruşması İstanbul 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Yargılanan tutuksuz gazeteciler Derya Okatan, Tunca Öğreten, Mahir Kanaat ve Eray Saygın'ın hazır bulunduğu duruşmaya, Metin Yoksu SEGBİS’le bağlandı. Yaşanan teknik arıza nedeniyle Ömer Çelik’in SEGBİS ile bağlantısı sağlanamadı. Duruşmada Çelik’in iddianamesinin, dijital materyallerin dökümü ve bilirkişi raporunun geldiği belirtildi.

 Savcı Adli kontrol uygulamalarının devam etmesini talep etti.

Heyet, gazetecilere "mütalaaya ve gelen belgelere diyeceğiniz bir şey var mı?" diye sordu.

‘1YIL CEZAEVİNDE KALDIM’

İlk söz alan Tunca Öğreten, "Gazetecilik faaliyetlerimden kaynaklı yargılanıyorum. Haksız yere 1 yıl cezaevinde kaldı. Dünyada bu tür haberler ödüllendirilirken, ben 1 yıl cezaevinde kaldım. Beraat edinceye kadar her duruşmaya geleceğim" diye belirtti. 

Mahir Kanat da, gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklı yargılandıklarını belirterek, dijital materyallerin verilmesini istedi.

DİJİTAL METERYALLERİN TESLİMİ İSTENDİ

Derya Okatan da, yurtdışı yasağının kalkmasını ve vareste tutulmak istediğini söyledi.

Eray Saygın da, "İki yıl süren bir dava var dijital materyallerin bu sürede incelendiğini düşünüyorum. Geri verilmesini talep ediyorum" diyerek adli kontrol uygulamalarının kalkmasını istedi.

SEGBİS’le bağlanan Metin Yoksu da, yargılandıkları 2 yıl içinde mesleklerini yapmaya devam ettiklerini ifade ederek, "Gerçekleri yazmaktan vazgeçmedik. Yarında bu gerçekleri yazmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

EK SÜRE TALEP ETTİLER

Avukat Özcan Kılıç, müvekkilleri Çelik ve Yoksu’nun vareste tutulmasını talep ederek gazetecilerin ailelerine ait alınan dijital materyallerin verilmesini istedi.

Gazetecilerin diğer avukatları da bilirkişi raporuna beyanda bulunmak için ek süre talebinde bulundu. 

2 GAZETECİ VARESTE TURULDU

Duruşmaya ara veren mahkeme daha sonra kararını açıkladı. Mahkeme yurtdışı yasağı ile adli kontrol uygulamasının aynen devam etmesine karar vererek, Metin Yoksu ve Derya Okatan’ın vareste tutulma taleplerini kabul etti. Ömer Çelik’in bir sonraki duruşmada SEGBİS’le bağlanmasına karar veren mahkeme dijital materyallerin imajlarında eksiklik yoksa teslim edilmesine, imajların tamamlanıp geri verilmesine hükmetti.

Mahkeme duruşmaya 24 Eylül’de devam edilmesine karar verdi. 

Öne Çıkanlar