Gaziantep Müze Müdürü'nün mobbingi yüzünden hayatına son verdi

Gaziantep Müze Müdürü'nün mobbingi yüzünden hayatına son verdi
Gaziantep Müze Müdürlüğü'nde görev yapan sözleşmeli Arkeolog Merve Kaçmış, ardında işyerinde yaşadığı sıkıntıları anlatan bir mektup bırakarak hayatına son verdi.

ARTI GERÇEK - Çalışma hayatında karşılaşılan psikolojik şiddet artık can alıyor. En son olay Antep'te Müzeler Müdürlüğü'nde yaşandı.

Gaziantep Müze Müdürlüğü'nde görev yapan sözleşmeli Arkeolog Merve Kaçmış 13 Ocak'ta geriye işyerinde yaşadığı sıkıntıları anlatan bir mektup bırakarak hayatına son verdi.

GAZİANTEP MÜZE MÜDÜRÜNÜN MOBBİNG SİCİLİ KABARIK

Savcılıkta bulunan mektubun içeriği tam olarak bilinmese de müzedeki çalışanlar ve uzmanlar ile yapılan görüşmelerde, işyerindeki sıkıntıların yaklaşık 3 yıldır sürdüğü, bu baskı ve mobbingin Müdür Emine Öztürk tarafından uzun yıllardır personele uygulandığı ve bir çok personelin bu durumdan kaynaklı soruşturmaya maruz kalarak görev yerlerini değiştirmek zorunda kaldığı öğrenildi.

KESK'e bağlı Kültür Sanat Sen'den yapılan yazılı açıklamada, müze müdürüne açılmış mobbing davalarının olduğu bilinmekle birlikte Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Teftiş Başkanlığının durumu bilmesine rağmen Müdür Emine Öztürk hakkında hiçbir işlem yapmadığı yönünde sendika üyelerinden şikayetler geldiği belirtildi.

'SİZ ARKEOLOGLAR DİNSİZ, ATEİST VE SOLCU OLUYORSUNUZ HEPİNİZİ HİZAYA GETİRECEĞİZ'

Yetkilerin duruma sessiz kalması ve ülkemizde yaratılan cezasızlık kültürünün müze müdürü Emine Öztürk'ün gün geçtikçe personel üzerinde baskılarının artırmasına neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bölgeden gelen bilgilerle birlikte şu açıklama yapıldı:

"Genel Müdürlükten müzeye ziyarete gelen kimi kurum yöneticilerinin personelle yaptıkları toplantıda 'müdürünüz genç, güzel ve iyi hiç birinizden şikayet duymayacağız. Siz Arkeologlar dinsiz, ateist ve solcu oluyorsunuz hepiniz hizaya geleceksiniz' şeklinde tehditlerle karşılaştıklarını, müzede çalışan arkadaşlarımız Müdür hakkındaki tüm şikâyetlerine rağmen bir sonuca varamadıklarını ifade etmektedirler.

'YAŞAMINI SONLANDIRAN MERVE KAÇMIŞ MÜDÜR TARAFINDAN TEHDİT EDİLİYORDU'

İntihar eden meslektaşlarının son zamanlarda müdürden eserlerin zimmetini kısa sürede alması için baskı ve tehditle mücadele etmek zorunda kaldığı, sözleşmeli olduğu için eğer şu tarihe kadar yapmazsan sözleşmeni fes ederim ve senin dilin çok uzadı şeklinde hakaretler ile karşılaştığı söylenmektedir. Uzmanların mevzuatın açık olması nedeniyle zimmet işinde sayım ve kontrol yapmadan eserleri alamayacağını belirtmelerine rağmen Müdür Emine Öztürk’ün psikolojik şiddet ve baskılarının devam ettiği söylenmektedir.

Genç Arkeoloğun geçen hafta sonu memleketi Diyarbakır'a gittiği bir yakınının rahatsız olması nedeniyle Pazar günü Müdüründen 1 günlük izin istediği ancak bu izinin verilmemesi ile birlikte baskıya maruz kaldığı, bunun üzerine meslektaşlarının birkaç telefon görüşmesi sonrası bu eylemi gerçekleştirdiği anlatılmaktadır.

'YETKİLİ HİÇ BİR KURUM AÇIKLAMA YAPMADI'

Bunlar ile birlikte daha önceki yıllarda bir gişe personelinin işinden olmasına da yine aynı müdürün neden olduğunu ve birçok personelin müdür hakkında şikâyetlerde bulunmasına rağmen korunduğunu hiçbir işlem yapılmaması sonucunda genç meslektaşının bu durumu kaldıramaması dolayısıyla hayatından olduğunu söylemektedir.

Bölgeden birçok uzmanın maruz kaldığı bu baskı ve mobbing Kültür Bakanlığında liyakatsiz ve özellikle Memur-Sen üyesi olan Müdürlerin kendilerini personelin efendisi gibi görmeleri ve devlet müzelerini ise kendi çiftlikleri şeklinde yönetmelerinden kaynaklıdır. Özellikle sorgulanması gereken konu bu şikâyetlerin neden değerlendirmeye alınmadığı ve bir insanın hayatına mal olmasının neden beklendiğidir. Ayrıca belirtmek isteriz ki ölümü tercih eden arkeolog arkadaşımız Memur-Sen üyesidir. Yalnız Memur-Sen'den her zaman ki gibi konu ile ilgili ne bir açıklama gelmiştir ne de yaşanan süreçte olaya müdahale de bulunulmuştur.

Müzede görevli arkeolog arkadaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan bu olay intihar değil cinayettir ve sorumluları derhal yargı önüne çıkarılmalıdır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar