Google 25 bin Sorani kelime ve cümle ekledi

Google 25 bin Sorani kelime ve cümle ekledi
Google çeviri dillerine Kürtçe’nin Sorani lehçesini ekleyen Bukan Hesen'in hedefinde sesli çeviri sistemi de var.

Halepçeli Bukan Hesen, Kürtçe’nin Sorani lehçesinin Google çeviri diller arasında yer alması için uzun zamandır çalışmalar yürütüyor. 3 yıldır Google çeviri sistemi üzerinde çalışan Hesen, ısrarlı çalışmaları sonucunda Sorani lehçesini de Google çeviri dilleri arasına eklemeyi başardı.

Irak Kürdistanı’nda Süleymaniye Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin İngilizce bölümünden mezun olan Bukan Hesen, yaptığı çalışmaların RojNews’e anlattı.

Sorani lehçesini de dünya dilleri arasında yer alması için çalışmalar yürüttüğünü anlatan Hesen, şunları dile getirdi:

Google çeviriye Sorani lehçesini ekleyebilmek için 2015’te e-mail yoluyla merkezi Amerika’da olan Google merkeziyle iletişime geçtim. 2016’da bana cevap verdiler ve bu isteğimi kabul ettiler. Bu benim için büyük bir başarı oldu. Çabalarım sonucu Google çeviriye Sorani lehçesinde 25 bin kelime ve cümle ekledim. Dilime hizmet etmekten mutluyum. Kürtçenin Sorani lehçesini konuşan yurttaşların faydalanabilmesi için bu çalışmayı yaptım.

İlerleyen zamanlarda Sorani lehçesini sesli bir şekilde Google platformuna eklemek istediğini belirten Hesen, hükümetin desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi. Bukan Hesen, " Google’ye yeni lehçe ekleyebilmek için öncelikle izin istenmesi gerekiyor. Google merkezi kabul ederse, kelime ve cümlelerin eklenmesine izin veriyor. Bu kelime ve cümleler gereken seviyeye geldiğinde, Google resmi bir şekilde çeviriye bir dil ekliyor" dedi.

Dünyada her gün yüzbinlerce kişi farklı dillerdeki kelime veya cümleleri başka dillere çevirmek için Google çeviri dillini kullanıyor. Google’nin çeviri bölümünde halen 104 aktif dil bulunuyor. Kürtçenin Kurmanci lehçesi daha önce Google'ın çeviri dilleri arasında yer almıştı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar