Grup Munzur’a 5 yıl şarkı söyleme yasağı

Grup Munzur’a 5 yıl şarkı söyleme yasağı
2017 Newroz’unda  Van ‘da söyledikleri ‘Zindana Diyarbekir ve Serhildan Jiyane’ şarkıları grup üyelerine yasaklandı.

ARTI GERÇEK- İzmir’de 1992 yılında kurulan çok dilli protest şarkı ve türküleriyle bilinen Grup Munzur’a şarkı söyleme yasağı geldi. Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını yürüten gruba, 2017 yılında Van Newroz’unda söyledikleri ‘Zindana Diyarbekir ve Serhildan Jiyane’ şarkılarından ötürü yargılanan grup üyelerine örgüt propagandası gerekçesiyle beş yıl boyunca aynı suçu işlemeleri halinde hapis cezası verilecek. Bir diğer anlamıyla beş yıl boyunca grup Muzur’un şarkı söylemesi istendi.

Grup Munzur son dönemde grubun eski solistlerinden Şenol Akdağ ve birlikte çalışmada bulundukları Yılmaz Çelik gibi sanatçıların tutuklandığına dikkat çekti. Munzur’dan yapılan açıklamada, "Grup Yorum, Yılmaz Çelik, Şenol Akdağ gibi halkın ilerici ve saygın gördüğü sanatçılar terörize edilerek halkla bağları koparılmak isteniliyor" denildi.

Grup Munzur yaşadıkları baskıları, "Grup Munzur’a üye olmamız, Grup Munzur’a eşlik etmemiz, albümlerde yer alan bandrollü eserleri seslendirmemiz, sahnede yaptığımız konuşmalar, 1 Mayıs ve İç Güvenlik Yasası basın açıklamalarına katılmamız gibi nedenler gerekçe gösterilerek hakkımızda davalar açılıyor, tutuklanıyor veya ifadeye çağırılıyoruz. Bu gerekçelerle hakkında dava açılan Grup Munzur Kolektifi üyelerimiz Onur Yanardağ, Berivan Gülen, Erçin Demir’in davaları devam etmekte. Yıllarca grup kolektifimizde yer alan ve emeğini her daim bizimle paylaşan Şenol Akdağ’ın tutukluluğu yine devam etmekte. 2019 Yerel Seçim çalışmalarında sahnede bize eşlik eden müzisyen dostumuz Haydar Cemsu Grup Munzur’a eşlik etmesi, İsyan Ateşin’ini seslendirmesi ve grup üyeleriyle tanışıklığı olup olmadığı sebebiyle sorgulanmak üzere ifadeye çağrıldı" ifadeleri ile açıkladı.

"Yine 2017 yılında sahnede seslendirdiğimiz Kürtçe bir eserden kaynaklı hakkımızda dava açılmış, 21 Mart 2017 Newroz Van sahnesinde seslendirdiğimiz "Zindana Diyarbekir ve Serhildan Jiyane" eserlerinden ve sahnede yaptığımız konuşmalardan kaynaklı kolektif üyelerimiz Buket Şimşek, Burak İkiz ve Selçuk Çelik hakkında örgüt propagandası yapmak iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Geçtiğimiz 25 Aralık 2019 ve 9 Ocak 2020 tarihlerinde grup üyelerinin yargılanma süreci devam etti. Bu sürecin sonucunda kolektif üyelerine yönelik Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı verildi"

Grup Kültür Bakanlığı onaylı seslendirdiği şarkılarının olduğunu söyleyerek, "Egemenler ve onların adaleti, Kültür Bakanlığı onaylı şarkıları sahnede seslendirdiğimiz için bizi yargılayarak; kendi hukukunu tanımıyor!Toplumun tüm "öteki" kesimlerine olduğu gibi sanata ve sanatçıya karşı da sınır tanımaksızın sürdürülen bu saldırılar, egemen güçlerin yönetememe krizinin yalnızca bir reaksiyonudur" dedi.

Grup Munzur; İsyan Ateşi, Ape Musa, Bırakın Yakınmayı, Kaypakkaya Marşı, Tutuşturun Geceleri, Özge Fidan ve Hrant Dink için yazdıkları Namag şarkıları ile biliniyor. Grup Munzur son süreçte Rapzan Belagat ile 'Kaypakkaya Şiarıyla' çalışmasında bir araya gelmişti.

Öne Çıkanlar