'Gülenciler kaçırılarak gizli cezaevlerine konuluyor ve işkence görüyor'

'Gülenciler kaçırılarak gizli cezaevlerine konuluyor ve işkence görüyor'
Almanya basını, Türkiye'de istihbarat birimleri tarafından kaçırıldıklarını öne süren 2 tanığın anlatımlarına yer verdi. İddiaya göre bu kişiler işkence altında gizli tanık olmaya zorlandı.

Türkiye'de istihbarat birimlerinin Fetullah Gülen yapılanmasına yakın olduğunu iddia edilen kişileri gizli cezaevlerinde tuttuğu ve bu kişileri işkenceyle gizli tanıklığa zorladığını öne sürüldü. İddia Almanya basınında yer aldı.

Alman kamu televizyonu ZDF'de yayınlanan Frontal 21 programının bu akşamki bölümünde söz konusu iddialar gündeme getirildi. Frontal 21 programı sekiz medya kuruluşu ve Gazetecilik ağı Corrective'in de katkıları ile hazırlandı.

Habere göre istihbarat, Gülen cemaati mensuplarını gizli cezaevlerinde haftalarca alıkoyuyor ve işkence uyguluyor.

Programda, sokak ortasında başlarına çuval geçirilerek kaçırıldıklarını, haftalarca alıkonularak işkence gördüklerini belirten iki tanığın anlatımlarına yer verildi. Tanıklar ifadelerinde başka "Gülencilerin" yerlerini söylemeye zorlandıklarını söyledi.

Söz konusu iki tanık gerçek isimlerini vermekten korktukları için Ali ve Tolga isimlerini kullandı. Tolga, cezaevinde dayak yediğini, kendisi ve ailesine karşı cinsel şiddet uygulanmak ile aç ve susuz bırakılmakla tehdit edildiğini söyledi. "Beni soydular, çömeltip üstüme oturdular ve sanki bir seks aleti kullanacakmış gibi davrandılar" diyen Tolga, işkencecilerin eşi, annesi ve babasına da aynı şeyleri yapmak ve bunu çocuklarına izlemekle tehdit ettiklerini anlattı.

Ali ise üzerinde sadece iç çamaşırı kalıncaya kadar soyulduğunu, elleri bağlı, başında çuval ile bitkinlikten yere düşünceye kadar ayakta bekletildiğini, beklerken de askeri müzik dinletildiğini belirtti: "Hücrede bir hem mikrofon hem de kamera vardı, 24 saat beni izlediler" diyen Ali, sözlerine "hoparlör üzerinden emirler veriyor ve çok yüksek sesle müzik dinletiyorlardı. Bir süre sonra insan dayanamıyor, yoruluyor, susuyor. Dayanamayınca düşüyorsunuz o zaman da tekme tokat girişiyorlar."

GİZLİ TANIK OLUP YURT DIŞINA KAÇTILAR

Ali ve Tolga, maruz kaldıkları işkence sonrası mahkemede gizli tanık olmaya hazır duruma geldiklerini, bu sayede serbest bırakıldıklarını ve yurt dışına kaçma imkanı bulduklarını öne sürdü.

İHD: DUYURAMIYORUZ ÇÜNKÜ KORKUYORLAR

iddialar hakkında görüşleri alınan İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch’ın Almanya Yöneticisi Wensel Michalski, bu tür kaçırma ve işkence olaylarının Türkiye’de sistematik bir hal aldığını ifade etti.

İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan da söz konusu olayları kamuoyuna duyuramadıklarını çünkü mağdurların korktuklarını söyledi. Türkdoğan, mağdurların MİT tarafından kaçırıldığına inandığını kaydetti. (Kaynak: WDR/ DW)

 

Öne Çıkanlar