Gündem tanzim satışta, gözler S&P kararında

Gündem tanzim satışta, gözler S&P kararında
Türkiye günlerdir tanzim satış noktalarındaki fiyatları konuşuyor. Piyasaların gözü ise bu gece yarısı S&P'den gelecek değerlendirme kararında...

Türkiye'de günlerdir gündem gıda fiyatlarındaki yüksekliğe bağlı olarak hükümetin indirimli fiyatlarla satış yapan tanzim satış noktaları açmasına kilitlendi. Piyasaların gözü ise kredi derecelendirme kuruluşu S&P'den gelecej Türkiye ile ilgili kredi notu kararında.

ABD'de gerileyen perakende satışlar ve ABD Başkanı Donal Trump'ın ulusal acil durum ilan etme ihtimaliyle küresel piyasalar negatif seyrederken, yurt içinde bugün piyasalar kapandıktan sonra açıklanması tahmin edilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye değerlendirmesi bekleniyor.

Dün 5.2772'den kapanan dolar/TL, bugün 5.30 seviyesinin altında 5.26-5.27 bandında seyrediyor. 

Kuruluş, son olarak geçen ağustos ayında Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu BB-'den B+'ya düşürmüş, görünümüni ise durağan olarak teyit etmişti. Analistler, S&P'nin, Türkiye'nin "B+" olan kredi notu ve "durağan" olan not görünümünde değişikliğe gitmesini beklemiyor.

UZMANLAR NE BEKLİYOR? 

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, "S&P bizi daha karamsar notlayan kuruluş. Merkez Bankası'nın sıkı durduğunu, kurun istikrar kazandığını söyleyebilir ama ben notu ve görünümü değiştirmesini beklemiyorum" yorumunu yaptı. Kanlı, not görünümünü pozitife çekmesinin ise olumlu etki yaratacağını belirtti.

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, S&P'nin görünümü durağandan pozitife yükseltebileceğini belirterek, bu beklentilerinde üç faktörü gerekçe gösterdi:

"Birincisi yeniden dengelenme süreci içinde cari açık görünümündeki iyileşme; ikincisi ABD-Türkiye ikili ilişkilerindeki seyir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TOBB konuşmasında belirttiği, ülkeler arası ticaretin 75 milyar dolara yükseltilmesi konusundaki Trump açıklamaları... Üçüncü olarak da gelişen ülke FX piyasalarında pozitif seyir ve 10 yıllık gösterge tahvilde 2019’da 186 baz puan ralliyle düşen dolar/TL oynaklık oranları."

Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, not görünümünde değişiklik olabileceğini, ama notta değişiklik beklemediğini ifade ederek, "Çünkü Türkiye yapısal reform yapmadı. Belki seçimden sonra yapısal reformlar olabilir ama şu an için not artışı beklemiyorum" diye konuştu. 

Fon Yöneticisi Volkan Sarı ise, görünümün pozitife çevrilme ihtimali olabileceğini belirterek, "Çünkü dövizde sert hareket sonrası belli rakamlarda düzelme var. Not olarak hala çok aşağıda bulunduğumuz göz önüne alınırsa bu ihtimal dahilinde" dedi. 

PİYASAYA NASIL YANSIR?

Sarı, görünümde artışın piyasaya olumlu yansıyacağını ama ancak yatırım yapılabilir seviyeye gelince ciddi sermaye girişinden söz edilebileceğini kaydetti. 

Noor CM Pazarlama Müdürü Ahmet Uluhan, değişiklik beklemediğini, S&P'nin bu toplantıyı pas geçeceğini söyledi. Uluhan, "Ancak ekonomide iyi gelişmelere yönelik vurgular dile getirilecektir, bunun da pozitif algılanması gerekir" diye konuştu. 

Finansal Danışman Recep Atakan ise cari açıkta iyileşme dışında makro ekonomik iyileşme hikayesi olmadığını, dolayısıyla bir değişiklik beklemediğini dile getirdi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar