Hablemitoğlu suikasti: Kilit şüpheli yakalandı iddiası

Hablemitoğlu suikasti: Kilit şüpheli yakalandı iddiası
Ukrayna'da yakalanan kişinin eskiden askeri operasyonlara katıldığı ve ‘Türkiye’de devlet yetkilileriyle yakın ilişkileri olduğunu’ söylediği aktarıldı.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastinin 17’nci yıl dönümünde, katil zanlılarından olduğu öne sürülen kilit şüpheli N.G.B.‘ nin (45) Ukrayna’da yakalandığı bildirildi.

DHA’nın haberine göre Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda yüzbaşı rütbesiyle görev yaptığı sırada TSK’dan ihraç edilen N.G.B’nin, Hablemitoğlu soruşturmasında HTS kayıtlarından tespit edildiği öğrenildi. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün’ün yakalama kararı ve Interpol’ün kırmızı bülten çıkartması sonrası Ukrayna güvenlik güçlerinin özel operasyonuyla 10 Temmuz’da gözaltına aldığı ve iadesi için mahkeme sürecinin devam ettiği belirtildi.

Cinayet sanığı olduğu iddia edilen N.G.B. hakkında Ukrayna’da yaklaşık 3 ay süren tutukluluğunun ardından mahkemeden ev hapsi kararı verildiği bildirildi. N.G.B’nin Türkiye’ye iade edilmesi için Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın en üst seviyede devrede olduğu öğrenildi.

SİYASİ SIĞINMA TALEP ETTİ

Öte yandan N.G.B.‘nin Türkiye’ye iade edilmemek için Ukrayna’dan siyasi sığınma talebinde bulunduğu, hakkında çıkan haberleri de Ukrayna basınından kaldırttığı öğrenildi.

İFADESİ ORTAYA ÇIKTI: TÜRK DEVLET YETLİLİLERİYLE YAKIN İLİŞKİLERİM VAR

DHA muhabirine bilgi veren Ukrayna savcısı, gözaltına alınan kişinin Kiev’de görülen ilk duruşmada yaptığı savunmada, kendine yöneltilen suçlamalarda ‘FETÖ’nün rolü olduğu iddiasında bulunduğunu söyledi. Savcı, ayrıca, N.G.B.’nin eskiden askeri operasyonlara katıldığını ve ‘Türkiye’de devlet yetkilileri ile yakın ilişkileri olduğunu’ iddia ettiğini aktardı.

AVUKATI: İADE EDİLİRSE ÖLDÜRÜLME RİSKİ VAR

Kiev Temyiz Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Türkiye’de 14 sene Özel Kuvvetler Komutanlığ’nda tim komutanı olarak görev yaptığını belirten N.G.B.‘nin "Türkiye’de terör operasyonlarına katıldım. PKK’nın ilk 10 hedefindeyim" dediği aktarıldı. N.G.B.’nin Ukraynalı avukatı ise, müvekkilinin Türkiye’ye iade edilmesi halinde ‘öldürülme riski’ bulunduğunu söylediği kaydedildi.

"KOMUTAN" LAKABIYLA TANINIYOR

Yaklaşık beş yıldır Ukrayna’da yaşayan N.G.B., Kiev’in merkezinde ortağı olduğu belirtilen ünlü Türk restoranında gözaltına alındı. Ukrayna vatandaşı ile evli olan ve bir çocuğu olan N.G.B.’nin, Ukrayna’da daimi oturum izni bulunduğu ve çevresinde ‘komutan’ lakabıyla tanındığı öğrenildi.

Hablemitoğlu’nun suikast şüphelisinin Ukrayna’dan iade edilmesi sonrası, 17 yıldır karanlıkta kalan cinayetin tüm şüphelilerine ulaşılması bekleniyor. Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 17 yıl önce evinin önünde uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirmişti Cinayetle ilgili yapılan soruşturmalar ilerleyememiş, dosya rafa kaldırılmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar