Hacı Ekinci: Kurşun sıkan askeri tanıyorum, hepsini teşhis edebilirim

Hacı Ekinci: Kurşun sıkan askeri tanıyorum, hepsini teşhis edebilirim
14 yaşındaki Vedat Ekinci Derecik’te askerin açtığı ateşle hayatını kaybetti. Olay anında Vedat’ın yanında olan ve hayatta kalan kuzeni Artı Gerçek’e konuştu.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı Samanlı Köyü Çemekûrk mevkiinde Vedat Ekinci (14) adlı çocuk, askerler tarafından açılan ateş sonucu öldürüldü, ağabeyi Burhan Ekinci ise yaralandı. Hakkari Valiliği, askerlerin ‘dur’ ihtarına uyulmadığı gerekçesiyle ateş açtığını, Vedat Ekinci’nin seken kurşunla yaşamını yitirdiğini açıkladı. Vedat Ekinci’nin yakınları ise Valiliğin açıklamasının doğru olamadığı görüşünde.

"ASKERLER ORADA OLDUĞUMUZU BİLİYORDU"

Olay sırasında Vedat Ekinci’nin yanında olan kuzeni Hacı Ekinci, Artı Gerçek’e konuştu. Askerin göz göre göre kendilerine ateş açtığını ifade eden Ekinci, "2-3 gün önce orada ormanlarımızı ateşe verdiler. Birçok hayvanımız öldü. Bazı hayvanımız kayboldu. Bizde kaybolan hayvanlarımızı aramaya gitmiştik. Ben, Vedat Ekinci ve Burhan Ekinci. Burhan Vedat’ın abisidir. Askeri bölge zaten bizim köye yakındır. Her yerde karakol var. Tüm karakollar bizi görüyordu. Ellerimiz bomboş gidiyoruz. Biz hayvanlarımızı arıyorduk. Karakolun bizden haberi vardı. Köyden çıktığımız gibi bizi takip ediyorlar. Sınıra doğru gittiğimizi görüyorlardı" dedi.

"YARDIM İSTEDİK, DALGA GEÇTİLER"

Vedat ve Burhan Ekinci ile birlikte hayvanlarını aradıkları sırada olayın yaşandığını anlatan Ekinci, "Düm düz alandı. Biz giderken birden bire bir asker önümüze atladı. Atlarımız korkudan kaçmaya başladı. Bizde korktuk… Askerler ağaçların arkasına saklanmışlardı.  Aramızda 20 metre mesafe vardı. Bana sıktıkları 2 kurşun isabet etmedi. Üçüncü kurşunu amcamın oğlu Vedat’ın sırtına sıktılar. Vedat attan düştü. Ben hemen atladım kucağıma aldım, kaldırdım… Kanlar içindeydi… Askerlere seslendim. ‘Gelin, adam ölüyor lütfen yardım edin’ diye yalvardım. Yalvarmama karşı askerler benimle dalga geçerek,  ‘Ölsün bana ne, neden geldiniz buraya’ şeklindeki sözlerle bizimle dalga geçip gülüyorlardı.  Ne yaptıysak yardımımıza gelmediler. Bize yakın olan başka bir taburdan ekip geldi. Durumu anlattım. Vedat’a müdahale etti. Ama kurtaramadı. Vedat orada vefat etti" diye anlattı.

"VEDAT’I SIRTINDAN VURDULAR, KURŞUN GÖĞSÜNDEN ÇIKTI"

Vedat’ı vuran askerlerin Burhan Ekinci’nin de ayağını kırdığını ifade eden Hacı Ekinci, Hakkâri Valiliğinin ‘Seken kurşun’ açıklamasına tepki gösterdi. Askerlerin 20 metre mesafeden kendilerine ateş açtığını ifade eden Ekinci, "Olayın yaşandığı yer açık alan. Hiçbir taş yok, her yer toprak. 20 metreden mermi nasıl seker, çocuğun tam göğüs ortasından çıkar. Bunu bana izah etsinler bir… Bakın mermi tam sırtına isabet etti, göğsünün ortasından çıktı.  Mermi sekmesi falan değildi. Açık bir şekilde hedef alındık" dedi.

"O ASKERLER BİZİ TANIYOR"

O bölgede bulunan askerlerin hepsini tanıdıklarını anlatan Ekinci,  şunları söyledi: "Ben kendim onlarla tabura kadar gittim. Onların aracıyla gittim. Vedat’ın babası emekli korucu... Amcası, benim ağabeylerim, kuzenlerinin hepsi korucu burada. Hepsi bizi tanıyor. Hepsini tanıyorum. Onlar da bizi tanıyor. O ateş eden ekibi de tanıyorum. Ateş eden kişiyi de tanıyorum. Kuşunu sıkan kişi bir aydır burada. İsmini bilmiyorum ama tanıyorum. Karşıma çıkarsalar teşhis ederim.

"ŞİKAYETÇİ OLDUM, İFADEMİ ALAN OLMADI"

Gittim şikâyetçi oldum. Ama ne yazık ki kimse ses çıkarmadı. Sesimizi duymak istemiyorlar. Görmezden geliyorlar. Hiç kimse ifademizi almadı. Olayın nasıl olduğunu sormadı. Ne savcı nede başka bir kişi… Beni yüzleştirmiyorlar. Beni almıyorlar. Önüme gelen 3 kişiyi size göstereyim, kim olduklarını anlatayım diyorum. Ama izin vermiyorlar. Kimse sesime kulak vermiyor. Ben suçluların bulunmasını, yargı önünde hak ettikleri cezayı çekmelerini istiyorum."

Vedat Ekinci'nin ölümü sonrası yaşananların kaydedildiği görüntüler ortaya çıktı, işte o görüntüler:

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar