'Hakem Kurulu bazı maddelerde hak kaybına sebep oldu'

'Hakem Kurulu bazı maddelerde hak kaybına sebep oldu'
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Tonbul, 'Hakem Kurulu, zam teklifini bırakın yükseltmeyi, bazı maddelerde hak kaybına bile neden oldu' açıklaması yaptı.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisinin maaş zammında hükümetin teklifini artırmadı. Kurul, hükümetin ikinci teklifinde olduğu gibi 2020’de yüzde 4+4, 2021’de de yüzde 3+3 zam verdi. Kesin olan bu oranlar en düşük memur maaşına gelecek yılın ilk yarısında 121 lira zam anlamına geliyor.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, "Hakem Kurulu, zam teklifini bırakın yükseltmeyi, bazı maddelerde hak kaybına bile neden oldu. Bu haliyle kurul, tüm beklentileri boşa çıkartmıştır" dedi. 

ZAM ORANI ENFLASYON HEDEFİNİN ALTINDA KALDI

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, kurulun kararına göre, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2020’de yüzde 4+4, 2021’de de yüzde 3+3 zam yapılacak. Hükümetin Orta Vadeli Programı’nda enflasyonun 2020’de yüzde 9.8, 2021’de de yüzde 6 olması öngörülüyor.

Zam oranı ise 2020 enflasyon hedefinin bile altında kaldı. Kurul da hükümet gibi Merkez Bankası’nın son enflasyon raporundaki 2020 için yüzde 8.2, 2021 için de yüzde 5.4 olan enflasyon hedefini dikkate aldı. Oysa Merkez Bankası’nın enflasyon hedefleri hiçbir zaman tutmuyor. Hakem Kurulu’nun kararı gelecek yılın ilk yarısında en düşük memur maaşına 121 lira, ortalama memur maaşına da 161 lira zam anlamına geliyor. 

Kurul, hizmet kollarındaki yeni talepleri de reddetti. Eğitim, sağlık, yerel yönetimler, basın-yayın, kültür sanat, enerji, tarım, diyanet hizmet kollarında yeni teklif edilen maddelerin tamamı reddedildi. Büro hizmet, ulaştırma ve bayındırlık hizmet kollarındaki yeni tekliflerden sadece birer tanesi kabul edildi. Yerel yönetim hizmet kolunda sosyal denge tazminatı süresi iki yıl daha uzatıldı. Süre 31 Aralık 2021’de dolacak. Yeni teklifler dışındaki tüm maddelerin önceki sözleşmede kabul edilenler olduğu öğrenildi. 

Her yıl öğretmenlerin aldığı "öğretim yılına hazırlık ödeneği" 30 lira artırıldı. Geçen sözleşmede 2018 için bin 130 lira, 2019 için bin 180 lira olarak kabul edilen öğretime hazırlık ödeneği 2020 için bin 210 lira, 2021 için 1250 lira oldu. 2021 için sadece 40 liralık artış yapıldı. Basın-yayın hizmet kolu ile diğer bazı hizmet kollarında geçen sözleşmede 84 lira olarak kabul edilen "araç kullananlara ilave ücret" 95 liraya yükseltildi. Geçen sözleşmede farklı hizmet kollarında aylık 84 lira olarak sabitlenen ilave ücretler de 95 lira olarak kabul edildi.

ERDOĞAN'IN BELİRLEDİĞİ İSİMLER HÜKÜMETİN TEKLİFİNİ KABUL ETTİ

Hizmet kolu kararları altıya karşı beş oyla alındı. Yüzdelik zam oranı belirlenirken de klasik anlamda oylama yapılmadı. Muhalif kalan beş üye sözlü olarak itirazlarını dile getirdi. Kabul edenler ise kuruldaki hükümet yani Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen isimler (altı kişi) oldu. Kurulun başkanı olan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş oylamalarda hükümetin belirlediği üyelerle ortak hareket etti. 

Kuruldaki Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK temsilcileri kararlara şerh düştü. Memur-Sen’in "dayanışma aidatı" talebi de reddedildi.

Sayıştay Başkanı Baş, ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durum dikkate alındığında, enflasyon ortamı da göz önünde bulundurulduğunda, kamu çalışanlarının enflasyona ezdirilmeyeceğine ilişkin hükmün de karara bağlanmış olduğunu savundu. Baş, maddelerin yaklaşık üçte ikisinin oybirliğiyle, kalan kısmının ise genelde sendikaların taleplerinin daha yüksek olması nedeniyle oyçokluğuyla kabul edildiğini söyledi. 

HER TÜRLÜ EYLEM VE ETKİNLİĞİ MUTLAK SURETLE ELE ALACAĞIZ

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, "Hakem Kurulu, zam teklifini bırakın yükseltmeyi, bazı maddelerde hak kaybına bile neden oldu. Bu haliyle kurul, tüm beklentileri boşa çıkartmıştır" dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tümer, "Bizim bu zammı kabul etmemiz mümkün değil. Ailelerle beraber 20 milyon insan hayal kırıklığına uğramıştır. Başkanlar kurulumuzu toplayacağız, üretimden gelen gücümüzü kullanmak da dahil olmak üzere her türlü eylem ve etkinliği mutlak suretle ele alacağız" diye konuştu.

KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, hükümetin atadığı üyelerin çoğunlukta olduğu kuruldan bağımsız hareket etmesini beklemediklerini belirterek, enflasyonun yüzde 30 olduğu bir ülkede bu zam oranlarının kabul edilemeyeceğini kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar