HAKİM'den suç duyurusu: Yasalar en başta hakları ihlal edilen hayvanları korumalı

HAKİM'den suç duyurusu: Yasalar en başta hakları ihlal edilen hayvanları korumalı
Hayvan Hakları İzleme Komitesi, (HAKİM) Pendik saldırganlarının tahliyesi için koyun kesen kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

ARTI GERÇEK- Pendik'te yedi aylık hamile bir kadın ile eşinin içinde bulunduğu aracın önünü keserek araca saldıran, tehditler savuran ve hakaretler yağdıran Hasan ve Hüseyin Sel adlı sanıklar, İstanbul Anadolu 59. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü ilk duruşmasında tahliye edilmişti.

Sanıkların yakınları, saldırganların tahliyesi esnasında, Maltepe Cezaevi önüne getirdikleri bir koyunu keserek sanıkların tahliye kararını 'kutlamıştı'. 

Bu görüntülerin basında yer bulmasından sonra, hayvan hakları ihlâllerinin yaptırımla karşılık bulması için mücadele eden Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), koyunu öldüren şahıs hakkında yasal işlem başlatılması için harekete geçti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden, yetkili mercilere başvuran HAKİM, şahsın tespit edilerek, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na muhalefet eden fail hakkında ceza uygulanmasını talep etti.

'EMNİYET BİRİMLERİ FAİLİ TESPİT ETMELİ'

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan HAKİM, şu ifadeleri kullandı:

"Önce hamile bir kadın ve eşine saldırıldı, trafikte terör estirildi. Şimdi de hiçbir şeyden habersiz bir koyun, cezaevi önüne sürüklenerek öldürüldü. Strese girilince şiddet; sevinince şiddet... Şiddet, Sel ailesinin geneline mi hâkim? Öyleyse öfke kontrolü ve benzeri konularda, devletin bu kişileri rehabilitif bir sürece tâbi tutması gerekiyor. Şiddetin azaltılması, en aza indirgenmesi de devletin bir görevi. Belli ki tek başına cezalandırma yeterli olmuyor. Bugünkü şikâyetimizi, gerçekleştirilen eylem bir hayvan hakları ihlâli olduğu için yaptık. Emniyet birimleri faili tespit etmeli ve muhalefet ettiği her iki kanuna göre de işlem yapmalı."

YASALAR EN BAŞTA HAKLARI İHLAL EDİLEN HAYVANLARI KORUMALI

Sanıkların cezaevi önünde koyun kesen yakını hakkında yapılan şikâyette, iki ayrı kanuna muhalefet edildiği gerekçesiyle toplam 12 bin 520 TL ceza uygulanması talep edildi. Hayvan Hakları İzleme Komitesi, "Hayvanı değil, toplum sağlığını koruyan mevzuat hükümleri kullanmaktan utanıyoruz ama ortada bir hak ihlâli var, buna mecburuz. Yasalar, en başta hakları ihlâl edilen hayvanları ve haklarını korumalı, gözetlenmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Şikâyette, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tespit edeceği diğer mevzuata aykırılıkların da dikkate alınması ve bunlardan da ceza uygulanması talep edildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar