Suriye'nin savaş mağduru kedilerine yardım çağrısı

Suriye'nin savaş mağduru kedilerine yardım çağrısı
Savaşta yaralanmış, açlıktan hasta düşmüş hayvanlara ev sahipliği yapan Ernesto Barınağı, İdlib'in de ilk veteriner kliniğini açtı.

Suriye’de savaş koşullarında kurulmuş olan Ernesto’nun Barınağı, bakımsızlıktan ve açlıktan hasta düşmüş, bombalarla yaralanmış onlarca hayvanı hayatta tutarken, çocuklar ise hayvanlarla terapi edilmeye çalışılıyor. Alessandra Abidin, Türkiyeli hayvanserler, dernekler ve veterinerlere yardım çağrısında bulundu.

Savaş doğadaki tüm canlıları etkiliyor. Halepli Muhammed Elcelil, 7 yıl önce savaşın en sert şekilde vurduğu Halep’te kalarak savaş mağduru hayvanların bakımını üstlendi. İlk olarak kendi yaşadığı evde geride bırakılan hayvanlar ve sokak hayvanlarına bakmaya başlayan Elcelil, şu günlerde şahin, tilki, at, maymun gibi savaşta yaralanmış diğer hayvanların da bakımını üstlenmiş durumda. Elcelil, daha sonra "Il Gattaro D’aleppo/Halep’in Kedileri" adlı bir barınak kurdu.

İnternet üzerinden Elcelil ile haberleşme olanağı bulan, İtalya’da yaşayan Lübnanlı hayvansever Alessandra Abidin ise hayvanlara yardım etmek için sosyal medyada, "Ernesto’s Sanctuary for Syrian Cats/ Suriyeli Kediler İçin Ernesto’nun Barınağı" adlı bir sosyal medya sayfası kurdu. Sayfa üzerinden Elcelil’e bağış yapmaya başlanınca, Halep’te savaştan yıkılan barınağı yenileyebildi.

Abidin, "Savaş yıkıntıları arasında kedileri görünce bir kaç hafta içinde Facebook sayfasını kurdum. Muhammed’in yaptığı inanılmaz bir işti. Yardıma ihtiyacı olduğunu düşündüm" dedi.

Daha sonra 2016 Kasım’ında barınaklarının bombalandığını ve barınakta bulunan hayvanların kimyasal gazlar ve bombalama nedeniyle öldüğünü belirten Abidin, "Bizim için çok acı verici bir süreçti. Çok fazla hayvan hayatını kaybetmişti. Tekrar işe koyulduk. 2017 yılında ise Kedi Evi Ernesto’yu kurduk. Ernesto, en baştan Muhammed Elcelil ile iletişim kurmamın nedeni olan kaybettiğim kedimdi" diye anlattı.



'ÇOCUKLARI HAYVANLARLA TERAPİ EDİYORUZ'

Bir süre sonra toplanan bağışlarla İdlib kırsalında bir arazi satın alarak şehirdeki ilk veteriner kliniğini açan Ernesto Barınağı şu anda savaş mağduru tüm hayvanlar için bakım ve aşı gibi veteriner hizmetleri sunuyor. 2018 yılı içerisinde 309 kedi, 39 köpek, 4 maymun, 3 kızıl Suriye tilkisi, bir şahin, bir at ve pek çok tavuk ve tavşanın tedavisini yapan Ernesto Barınağı gönüllüleri, bu ücretsiz hizmeti sağlamalarına sebep olan bağışların önemini vurguluyor.

Son dönemde barınaklarının içine yaptıkları çocuk bahçesi dolayısıyla savaş mağduru çocukların da barınağa gelmeye başladığını ifade eden Abidin, "Çocukları hayvanlarla terapi ederek eğitiyor, onlara hayvanlara sevgi ve saygı duymalarını öğretmeye çalışıyoruz" dedi.

YARDIM ÇAĞRISI

Evcil hayvanlara bakacak teçhizatı sağlayabildiklerini fakat maymun, tilki ve şahin gibi vahşi hayvanların bakımını sağlayacak malzemelerden yoksun olduklarını ifade eden Abidin, "Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yardım istedik. Henüz bakanlıktan bir yanıt alamadık" diye aktardı.

Abidin, Türkiyeli hayvanseverler ve veterinerlere de, "Hayvanların milliyeti olmaz. Lütfen bu masum canları kurtarmamıza yardım edin" çağrısında bulundu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar