Halfeti vakası: Gözaltında bana elektrik verdiler

Halfeti vakası: Gözaltında bana elektrik verdiler
Adli kontrolle serbest bırakan Ruken Deniz, mahkemede, 'Emniyette bana elektrik verdiler, başımı yere vurdular' diye ifade verdi. Deniz, cinsel saldırıya da maruz kaldığını anlattı.

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili mahallesinde askerler ile PKK'li oldukları iddia edilenler arasında yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınıp götürüldükleri TEM Şube’de işkenceye maruz kalan 10 kişi bugün adliyeye çıkarıldı. 

Ahmet Yıldırım, Emine Yıldırım, Güle Çiftçi, Hanifi Alakuş, Kamile Kaçar, Kemal Şahin, Rabi Kaplan, Ruken Deniz, Suphi Gül ve Abdullah Çiftçi, emniyetteki ifade işlemlerinin ardından adliyeye getirildi.
 
Daha sonra 9 kişi adli kontrol şartı, 1 kişi ise tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye çıkan 10 kişiden 9’u adli kontrol şartyla serbest bırakıldı. 31 Mart yerel seçimlerinde HDP Halfeti Belediye Eş Başkan Adayı olan Abdullah Çiftçi, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilip tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

'BANA ELEKTRİK VERDİLER'

Bazı yurttaşlar, mahkemede emniyette verdikleri ifadelerin işkence altında alındığını söyledi. Gözaltında işkenceye maruz kaldığını söyleyen Ruken Deniz, mahkemede yaptığı savunmada emniyette verdiği ifadesini tekrarladığını belirterek şöyle konuştu: "Emniyette bana işkence ettiler, elektrik verdiler, başımı yere vurdular. Elimi ve ayağımı hissetmiyorum, kaburgalarım ağrıyor, birkaç gündür işkence görüyorum." Deniz, ayrıca emniyette cinsel saldırıya da maruz kaldığını anlattı.

Mahkeme hakiminin, avukatıyla birlikte emniyette ifade verdiği sırada bu hususları neden belirtmediğini srması üzerine Deniz, "Tekrar nezarethaneye gideceğimden dolayı, korktuğum için söyleyemedim" diye cevapladı. 

ADLİ TIP'A SEVK TALEBİ REDDEDİLDİ 

Avukatlar, gözaltında işkence iddialarına ilişkin müvekkillerinin detaylı sağlık taramasından geçirilmediğini, darp raporu bile verilmediğini belirterek, işkenceye maruz kalanların acilen Adli Tıp Kurumuna (ATK) sevk edilmeleri talebinde bulundu. Savcılık, avukatların bu talebini reddetti. Bunun üzerine avukatlar, dosyaya muhalefet şerhi koydu. 
Diğer yurttaşların gözaltı süreleri 4 gün daha uzatıldı. Öte yandan emniyette gözaltında tutulan Halil Zincirkıran ve Mehmet Hayri Çiftçi adlı kişilere elektrik verildiği iddia edildi. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar