Halkbank ucuza satılan dövizin miktarını açıkladı

Halkbank ucuza satılan dövizin miktarını açıkladı
Döviz kurlarının yarı yarı düşük gösterildiği sürede kaç işlem gerçekleştirildiği merak konusu olmuştu.

Döviz kurlarını olduklarından neredeyse yarı yarıya düşük gösterdiği için tepkilerin hedefinde olan Halkbank'tan üçüncü açıklama geldi. Halkbank'ın internet sitesinde cuma gecesi piyasa fiyatından ucuza dolar ve euro satılmasıyla başlayan krizin ardından konuşan Halkbank Genel Müdürü Osman Aslan, "4,6 milyon dolarlık işlem yapıldı. Bin 763 müşteri işlem gerçekleştirdi. İşlem yapılan hesaplara bloke konuldu. Söz konusu döviz işlemlerinin tümü iptal edildi." dedi.

İLGİLİ HABER: HALKBANK'TAN YENİ AÇIKLAMA

İLGİLİ HABER: 'OLAY DÜPEDUZ SOYGUN DEGİLSE HATALI İŞLEMLER AÇIKLANSIN'

İLGİLİ HABER: DOLAR'I 3.7, EURO'YU 4.32'DEN GÖSTEREN HALKBANK'TAN AÇIKLAMA

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ucuz döviz satışı skandalıyla ilgili "10-15 dakikada fark edildi, yarım saat sürdü. 1763 müşteri 4,6 milyon dolarlık işlem gerçekleştirdi" dedi. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, "İşlemler iptal edildi, müşteri hesapları eski haline döndü" açıklamasında bulundu.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı. Arslan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Bankacılık 7\24 yapılabilen bir hizmet sektörü. Bizim de bir çok bireysel ve kurumsal müşterimiz var. Piyasalar kapandığı zaman da müşterilerimizin internet bankacılığında döviz alım ve satım işlemleri yapan bankalardan bir tanesiyiz. Döviz kotasyonlarını hemen hemen bütün bankalar Bloomberg Reuters'tan alır. Biz de Bloomberg’ten sağlamaktayız. Piyasalar kapandıktan sonrada biz Bloomberg verileriyle devam ediyoruz. Söz konusu dolar ise alış ve satış kurunu alırız, bir de iki para birimi arasındaki faiz farkları vardır.

Kur bilgisi hatalı girilmiş değildir ama ülkeler arası faiz makasının bir düzeltme faktörü olarak kura olan etkisinden kaynaklanan bir yanlış giriş vardır. İlk defa böyel bir hata ile karşılaştık.

22.01’den başlıyor ve aşağı yukarı yarım saat sürüyor. Bankamızdaki arkadaşlarımız 15 dakika içinde fark ediyor ve işlemleri kapatıyor. Hatalı işlemler yapan ya da ucuz döviz kurundan alım yapan veya satan müşterimizin hesaplarına bloke konulmuş oldu.

Burada sistemdeki hatadan oluşan bir kurdur. Burada sebepsiz zenginleşme teşkil eden bir durumdur. Dolayısıyla müşterilerin hesaplarına bloke konuldu ve özel bir yazılımla bu işlemleri eski haline getirdik. 1763 müşteri 4.6 milyon dolar alım yaptı." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar