'Hamburglu iki IŞİD militanı Suriye'den kaçtı'

'Hamburglu iki IŞİD militanı Suriye'den kaçtı'
TSK bombardımanı sonrasında Hamburg kökenli 2 IŞİD militanının Suriye'den Türkiye'ye kaçtığı iddia edildi.

Süheyla KAPLAN


ARTI GERÇEK - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bombardımanı sonucu Ayn Isa'daki kampta tutulan Hamburg kökenli iki IŞİD militanının elemaninin kaçtığı ortaya çıktı.

Hamburg'da yayılanan Morgenpost gazetesinde yer alan habere göre yaklaşık iki yıldan beri Ayn Isa kampında tutulan Bilal (4) ve Hamza (2) adında çocukları olan Elina S. adlı IŞİD militanının kaçmayı başardığı ve otobüsle Türkiye'ye ulaştığı belirtildi.

Elina S.'nin Hamburg yakınlarındaki Norderstedt'te yaşayan annesi Ludmilla F. gazeteye verdiği demeçte, "Artık rahat nefes alabilirim. Kızım umarım bir an önce Hamburg'a gelmeyi de başarır. Ankara'da Alman Büyükelçiliği ile temas halindeyiz" dedi.

FATİH A. ADLI IŞİD MİLİTANI DA KAÇTI

Avukat Mahmut Erdem de 2015 yılında IŞİD'e katılan ve daha sonra YPG tarafından Ayn İsa kampında esir tutulan 39 yaşındaki Fatih A. adlı IŞİD militanının, birkaç gün önce TSK bombardımanı sonrasında kamptan kactığını duyurdu.

Erdem konu ile ilgili olarak "Bu militanlar hala tehlike icermektedir. Uzun zamandan beri Suriye'de bulunan Alman vatandaşı IŞİD militanlarının buraya getirilmesi ve Almanya'da yargılamaları konusunda hukuki mücadele vermekteyiz. Ancak bugüne kadar Alman Federal Dışişleri Bakanlığı konuyu bilinçli olarak geri plana atmaktadır. Kaçan IŞİD militanlarının Türkiye'ye ya da Avrupa'ya kolaylıkla gelebileceğini düşünüyorum. Alman hükümeti bu konuda bir an önce sorumluluk almalı. IŞİD militanları Avrupa ve tüm dünya için tekrar tehlike teşkil etmektedir" şeklinde açıklamada bulundu.

KAMPLARDAN 785 KİŞİNİN KAÇTIĞI AÇIKLANMIŞTI

Bilindiği gibi, Suriye Gözlemevi Direktörü Rami Abdulrahman, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerleri ile Suriye Milli Ordusu'nun Tel Abyad ilçesinin güneydoğusundaki Suluk belde merkezini kontrolü altına almasının ardından, ilçenin güneyindeki Ain Issa kasabasında bulunan kampta 'anarşi durumunun hakim olduğunu' aktarmıştı. IŞİD sempatizanı kadın ve çocuklarının tutulduğu kamptan yaklaşık 100 kişinin kaçtığı bildirilmisti.

Suriye Demokratik Güçleri'nden (QSD) bir yetkili, kamptaki durum hakkında daha fazla ayrıntıya sahip olmadıklarını söyledi. Bu açıklamadan kısa süre sonra QSD'den gelen duyuruda IŞİD'le bağlantılı 785 kişinin kamptan kaçtığı belirtilmişti.

Kuzey Suriye'deki kamp ve cezaevlerinde yaklaşık 10 bin IŞİD militanı bulunuyor, aileleriyle birlikte bu oran 70 bin olarak kayıtlarda yer alıyor. TSK'nin saldırları sonrası IŞİD'lilerin harekete geçtiği, kaçmak için fırsat kolladığı ortaya atılan iddialar arasında.

Öne Çıkanlar